Порошенко подписа закон за разтрогване на договора с Русия за транзит на военни в Молдова

Украинският президент Петро Порошенко денонсира споразуменията за транзитно преминаване на руски войски от Молдова през територията на Украйна, гласи съобщение на официалния сайт на Върховната рада.

Споразумението между правителствата на Руската федерация е Украйна за транзит през украинска територия на руски войски, временно разположени на територията на Молдова, бе подписано през 1995 г.

На 21 май 2015 г. обаче, Върховната рада одобри решение за денонсиране на съответното споразумение. Според пояснителната записка към закона това споразумение „носи пряка заплаха за националната сигурност и териториалната цялост на Украйна“.

Коментирайки това решение, външният министър на Приднестровието Нина Щански отбеляза, че отказът на Украйна да позволи преминаването на руски военни подкопава миротворческия формат в региона и поставя под въпрос ролята на Киев в преговорите за разрешаване на конфликта в Приднестровието. По нейните думи „действията, насочени към подкопаването на миротворческия формат в зоната на сигурност в приднестровския конфликт, са недопустими“.

Съгласно подписаното през юли 1992 г. споразумение за принципите за мирно разрешаване на конфликта в Приднестровието, в зоната за сигурност в Днестър са разположени руски миротворци.

Контингентът наброява около 1 500 войници и офицери. Около една трета от тях дават дежурство на миротворческите постове, останалите служат в гарнизон и охраняват останалите още от съветски времена военни складове в с. Колбасна.

Ротацията на военните, която трябва да се провежда на всеки шест месеца, значително се усложни след началото на въоръжения конфликт в Украйна.

Президентът на Приднестровието Евгений Шевчук заяви, че денонсирането на споразумението между Русия и Украйна е с цел да изтласка от региона руските миротворци.

„Целта на тези действия, според мен, е ясна. Всичко това е с цел да бъдат създадени условия за изтласкване оттук на миротворците в контекста на заявленията, които периодично изказват молдовските представители, че трябва да бъде променен форматът на миротворческата операция“, каза Шевчук.