Порошенко обеща на Донбас мир и възстановяване на инфраструктурата

Украинският президент Петро Порошенко обеща да донесе мир в Донбас и да възстанови инфраструктурата в региона. Това заяви той в хода на работната си визита в Донецка област, предаде ТАСС.

„Един от приоритетите на украинската власт е да донесем мир и да възстановим инфраструктурата в Донбас“, цитира думите на президента прессекретарят му Святослав Цеголко.

„Готови сме да организираме честни избори и да сътрудничим с избора, който ще направи украински Донбас“, заяви той в Туитър, но отново добави, че е необходимо изпращането на миротворци, които да гарантират сигурността и да предадат контрола над границата с Русия на украинските граничари. Тогава Киев е „готов да възстанови украинския суверенитет над украинските земи“, подчерта президентът.

Изборите в Донбас са ключово условие за политическо уреждане на конфликта в Източна Украйна. Съгласно споразумението от Минск, те трябваше да се състоят още миналата година, а Украйна да осъществи конституционна реформа, с която отделни райони от Донецк и Луганск да получат специален статут на постоянна основа.

Киев обаче не желае да амнистира участниците в събитията в Донбас, да приеме законите за специалния статут и да подготви закон за изборите, което доведе до отлагане на сроковете, отбелязва ТАСС.

В края на миналата година лидерите на Нормандската четворка определиха като нов срок за вота първата половина на 2016 г. Украйна продължава да отказва обсъждането на подготовката за изборите, мотивирайки отказа си с ниското ниво на безопасност в региона и изисквайки предаването на участъка от границата с РФ, макар това да трябва да се случи едва след изборите.