Порошенко обеща да направи невъзможно използването на офшорни сметки в Украйна

В Украйна ще бъде проведена реформа, която ще направи невъзможно използването на офшорни сметки. Това заяви днес украинският президент Петро Порошенко, който е на официално посещение в Япония, предаде ТАСС.

„Планирам провеждането на значителни реформи, които ще направят невъзможно използването на офшорни сметки в Украйна“, отбеляза Порошенко.

Коментирайки избухналия световен офшорен скандал, в който фигурира и неговото име, Порошенко увери, че е действал максимално прозрачно. „Ние трансформирахме моите активи и банка Ротшилд се съгласи да ги управлява в периода на президентството ми“, заяви той. Порошенко добави, че е направил това „не за минимизиране на данъците, а за да бъде прозрачна тази дейност“.

По-рано днес парламентарната фракция „Баткившчина“ („Отечество“) поиска от Върховната рада да приеме закон срещу офшорките във връзка с публикуването на „Панамските документи“ за тайните офшорни сметки на президента Порошенко. От партията обещаха идния понеделник да представят в парламента съответния законопроект.

Според разкритията на Международното обединение за журналистически разследвания, станали известни като „Панамските документи“, Порошенко не е предал принадлежащите му активи на сладкарската корпорация „Рошен“ на тръст, а е създал офшорна компания за преструктурирането им.