Порошенко иска бившия премиер на Швеция на мястото на Яценюк

Бившият премиер и бивш външен министър на Швеция Карл Билд е разглеждан от властите в Киев като кандидат за поста министър-председател на Украйна наред с украинския финансов министър Наталия Яреско, губернатора на Одеска област Михаил Саакашвили – бивш президент на Грузия, и председателя на Върховната рада Володимир Гройсман. Това заяви източник от украинската президентска администрация пред местната агенция Главком, съобщи ТАСС.

По думите на източника екипът на президента Петро Порошенко „активно работи да бъде назначен на премиерския пост бившият премиер и бивш външен министър на Швеция Карл Билд, който отблизо се е занимавал с украинската тематика, но сега седи без работа“.

Според „Главком“ назначаването на Билд на поста на днешния премиер Арсений Яценюк ще премахне риска от разпадане на коалицията във Върховната рада и ще осигури възможност да се разговаря на равни начала с международните дарители на Украйна. Освен това екипът на Порошенко може би разчита да превърне Билд в „параван“, отреждайки му ролята на британска кралица с представителни функции.

По този начин Западът става директен участник в развитието на украинския проект и поема свой дял от отговорността за наличие или отсъствие на реформи, допълва агенцията.

На 29 декември премиерът Яценюк заяви, че е готов да напусне поста си, но чак след като „си довърши работата“, припомня ТАСС.