Порошенко: източните региони планират да участват в срещата РФ – Украйна – ОССЕ

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви в четвъртък, че представителите на източните украински региони са „демонстрирали интерес към участие” в тристранната среща за преговори РФ – Украйна – ОССЕ, която ще се състои утра на 27 юни, съобщи РИА Новости.

Той заяви в ПАСЕ, че представителите на източните украински региони са потвърдили намерението си да вземат участие в тристранните преговори утре (27 юни). Както и това, че Киев може да вземе „важно решение” , ако ключовите елементи на мирния план не бъдат приети.

„Вчера взехме решение и се съгласихме по отношение на това, че днес ще се състои тристранната комисия с участието на руския посланик, бившия президент на Украйна и посланика на ОССЕ”, каза Порошенко, отбелязвайки, че „за съжаление” не присъства само представител на източните региони на Украйна.

„Утре е последната възможност за решаване на мирния въпрос. Днес получих потвърждение, че буквално преди половин час е демонстриран интерес за взимане на участие от страна на представителите на източните региони, и това е 12 часа преди изтичането на примирието”, съобщи Порошенко.

Украинският президент отбеляза, че ако на „утрешните преговори” бъдат приети ключови елементи от мирния план с опълченците, това „ще даде големи надежди”. „Ако обаче, бъдат отхвърлени, то утре ние ще вземем много важно решение и дори няма да коментирам, от какъв характер са те”, поясни Петро Порошенко.