Порошенко заяви, че без Украйна победата във Втората световна война би била невъзможна

На среща с ветерани украинският президент Петро Порошенко заяви, че без участието на украинските военни победата над нацистка Германия във Втората световна война би била невъзможна, предаде РИА Новости.

„Как може при наличието на толкова неоспорими исторически факти да имат наглостта да твърдят, че Русия би спечелила войната и без Украйна. Без украинците нямаше да има победа…“, заяви Порошенко, цитиран от неговата пресслужба.

В същото време украинският президент не посочва кой според него оспорва ролята на Украйна в победата.

Руските официални лица неведнъж са казвали, че това е обща победа, припомня РИА Новости. В частност, руският президент Владимир Путин е подчертавал, че трябва да се помни героизмът на представителите на всички националности, а председателят на руския парламент Сергей Наришкин е подчертавал, че офицерите и войниците на Съветската армия са имали една Родина и „на фронта на никого не му е хрумвало да се делят на руснаци и арменци, украинци и казаци, татари и грузинци“.

Украинските официални лица не за първи път допускат подобни изказвания по темата за Втората световна война. Така, през януари миналата година изпълняващият тогава длъжността премиер Арсений Яценюк заяви по време на посещението си в Германия „за съветското нахлуване, както в Украйна, така и в Германия“, припомня агенцията.