Порошенко е новият президент на Украйна

Прозападният милиардер Петро Порошенко е победител на първия тур от президентските избори в Украйна с 54,09 на сто от гласовете, съобщи РИА Новости. Това сочат първите резултати от екзит пол проучванията, цитирани от осведомителните агенции.

Той изпреварва значително Юлия Тимошенко, вдъхновителката на Оранжевата революция и бивш премиер на страната, която на вчерашния вот получи подкрепата на 13,16 на сто от гласувалите, сочи проучване, направено съвместно от три украински института, чиито резултати бяха публикувани непосредствено след затварянето на избирателните бюра. Трето място заема лидерът на Радикалната партия на Украйна Олег Ляшко с 8,5 %. Останалите са: Анатолий Гриценко — 5,53%, Сергей Тигипко с 5,05%.Кандидатът  от украинската Партия на регионите Михаил Добкин заема шесто място с 3,3%.

Ако резултатът на Порошенко от над 50 на сто официално бъде потвърден, то той ще бъде избран още на първия тур.

Украинците гласуваха в неделя в условията на дълбока политическа криза и провежданата от киевските власти мащабна силова операция в източната част на страната, в резултат на която загиват мирни жители.

За президентския пост на вчерашните предсрочни избори се състезаваха 21 кандидата. По данни на ЦИК, на изборите са гласували 60 % от избирателите, като преди това прага на избирателната активност бе отменен.

Общо в страната бяха създадени 225 избирателни окръга, като изборите се проведоха в 189 от тях.

Най-висока избирателна активност бе отчетена в Лвовска област – повече от 77%, а най-ниска бе в Донецка – около 14%.

Според данни на ЦИК, в Луганска област са гласували около 20% от гласоподавателите. Представители на провъзгласените в тези области след референдума на 11 май „народни републики” опровергават тези данни.