Порошенко: Всеки момент може да започне война

„Минските споразумения трябва да бъдат изпълнени изцяло, но войната в Донбас може да започне всеки момент“, заяви украинският президент Петро Порошенко във вторник, откривайки международната конференция за подкрепа на Украйна, предаде телевизия „Звезда“.

„Минските споразумения, които бяха постигнати с помощта на страните – нашите партньори, трябва да бъдат изпълнени изцяло“, каза Порошенко. При това той подчерта, че съществува опасност да започне война в Украйна. „Ние сме готови да направим всичко възможно, за да няма съмнения, нито отстъпления“, добави украинският лидер.

Порошенко отбеляза, че с координираната помощ на партньорите на Украйна споразуменията, постигнати в Минск, ще бъдат реализирани напълно.

Украинският президент също така изрази надежда за подкрепа от страна на Европа за ситуацията в Донбас. „Днес на Украйна й трябват Европа и Запада, които трябва да бъдат обединени (по въпроса за Донбас). Ние няма да позволим никому да се умори от Украйна, от  вашата помощ, от вашето единство в решаването на ситуацията в Донбас“, добави той.

Според него, в момента Киев води борба „на два фронта“: участва в сблъсъците в източната част на страната, а също така осъществява „комплексни и даже полезни реформи“.

По думите на украинския президент, конференцията трябва „да вдигне нивото на подкрепа на Украйна“.