Поредното доказателство за „двойните стандарти“ на Европа

Страните-членки на Европейския съюз се договориха за сваляне на ограниченията върху вноса в Украйна на оборудване, което може да се използва за вътрешни репресии. Вече е разрешен и вносът на военни технологии и оборудване.

Когато се обсъждаше решението за въвеждане на ембаргото, Европейският съюз искаше в Украйна да няма гражданска война и военните технологии да не попаднат в ръцете на силовите структури, които тогава се подчиняваха на президента Виктор Янукович. Сега, когато властта се смени, Западът нарушава собственото си решение, счита политологът Иван Коновалов.

„Обърнете внимание, това беше направено тихо, без особена реклама на решението. Направено беше, когато се води т.н. контратерористична операция в югоизточна Украйна, която е по-правилно да се нарича „наказателна операция““, смята политологът.

Решението на Европейския съюз е поредно доказътелство за  „двойните стандарти“ на Запада. Очевидно е, че свалянето на забраната ще насърчи киевската власт да води наказателна операция в Югоизточна Украйна, убеден е Коновалов.

„Решението на Европейския съюз определено дава на Киев картбланш за продължаване на операцията, вместо да се накарат страните да седнат на масата за преговори за прекратяване на огъня“, поясни политологът.

Засега не е ясно, какво именно ще получават киевските власти. Но дори бронираните жилетки и средствата за съобщения ще помогнат за продължаване на войната, подчертава експертът. Каквато и да е помощ от страна на Европейския съюз само ще спомага за продължаването на конфликта. Според експерти, политическата и икономическа ситуация в Украйна с всеки изминал месец само ще се влошава и на Порошенко му остава единствено да се надява на продължителна война на Запада срещу Русия.

Източник: Гласът на Русия