Попадналият в плен в Афганистан руски пилот се завърна в Москва

Попадналият в плен при талибаните в Афганистан руски пилот Сергей Севастянов беше освободен и вече се намира в Москва със семейството си, съобщи РИА „Новости“ във вторник (16 август), като се позова на пресслужбата на холдинга „Хеликоптерите на Русия“.

„Холдингът, след съдействието на Министерството на външните работи на РФ, взе активно участие в освобождаването на своя сътрудник, щурманът на хеликоптер Ми-17 Сергей Севастянов. Пилотът беше в плен от 4 август, когато радикално настроеното ислямско движение „Талибан“ го взе в плен“, се казва в съобщението.

След пристигането си в Москва във вторник, Севастянов благодари на компанията за съдействието при освобождаването му. Сергей Севастянов е летял като член на екипаж на пакистански хеликоптер към Русия, за провеждане на ремонт на машината, когато на 4 август станал жертва на заложническа криза след наложилото се аварийно кацане в източен Афганистан. Намиращите се на борда шестима пасажери били пленени от ислямистите.

Останалите пасажери били пакистански граждани и това първоначално наложи виждането, че пакистанските власти трябва да се занимават с разрешаването на тази криза. При подобен случай през 2015 г. освобождаването на руския пилот Павел Петренко отне повече от година.

„Руски дневник“