Полярни животни помагат за придвижването на руски войски по заледените земи

Полярни животни помагат за придвижването на руски войски по заледените земи

Публикувано от:

Автор: Николай Литовкин, Анастасия Карагодина

В някои полярни региони руските военни изоставят танковете и бронетранспортьорите и ги заменят с елени и кучета – свикналите на студ животни, отглеждани от местните жители инуити (група ескимоски народи – бел. ред.).

Учения

В средата на януари 80-та самостоятелна арктическа моторизирана въоръжена бригада на руския Северен флот проведе учение в еленска ферма, близо до селището Левозеро в Мурманска област.

Учения

ЛЕВ ФЕДОСЕЕВ / ТАСС

Първата руска бригада, годна да оперира на север от полярния кръг, бе сформирана като част от Северния флот през 2015 година.

Учения

Бригадата е част от 80-тата отделна моторизирана въоръжена бригада, разположена в населеното място Алакурти, Мурманска област, на повече от 1850 км от Москва. Има планове да се разположи подобна бригада и в Ямало-Ненецки автономен окръг в Сибир.

Учения

В регион, където температурите могат да паднат до -50° С и гигантски преспи пресичат хоризонта, руските военни използват традиционен транспорт, който все още се използва от северните народи саами, ненци и коми: елени и впрягове с хъскита.

Учения

ЛЕВ ФЕДОСЕЕВ / ТАСС

По време на Втората световна война (ВСВ) еленски и кучешки впрягове са се използвали, за да се евакуират пострадали, да се транспортира товар и за проникване на разузнавателни части в тила на врага.

Учения

Една от най-успешните операции от този вид е била Петсамо-Хиркенеската операция, която се състояла в щурмуването на нацистко летище в покрайнините на Алакурти, югозападно от Мурманск през 1942 година.

Учения

ЛЕВ ФЕДОСЕЕВ / ТАСС

Кучешките впрягове лесно изкачват хълмове и нямат затруднения да евакуират пострадали и да транспортират муниции.

Учения

ЛЕВ ФЕДОСЕЕВ / ТАСС

Ако шофьорът претърпи травма, кучетата ще го закарат до най-близкото населено място. Ако се случи неочаквано да трябва да спрат по пътя, кучетата са обучени да се скупчват около шофьора и да образуват жива стена, която да го предпази от студа.

Учения

Хъскитата са известни със силния си ловен инстинкт. В дивото те ловуват полски мишки, малки птици, зайци и други подобни. Кучешките глутници имат собствена йерархия. Има двама лидери: най-авторитарния и онзи, който поставя темпото на цялата глутница.

Учения

ЛЕВ ФЕДОСЕЕВ / ТАСС

Кучетата започват да се обучават за военна служба още като кутрета. На 4-месечна възраст най-подходящите кученца започват да се запознават с по-възрастните работещи кучета. Със специална тежест, която се слага на гърба на кучето и го предпазва от гръбначни изкривявания, младите хъскита могат да тичат редом с шейните.
Източник: Руски дневник