Полша предложи на Украйна да се присъедини

“Wprost” публикува на страниците си съдържанието на телефонния разговор на Порошенко и президента на Полша Бронислав Коморовски. Последният предлага на Украйна да влезе в състава на Полска Република, докато все още е мирно.

Новото воеводство ще бъде наречено „Запорожкото Клане” в памет на прогонените от императрица Екатерина казашки „волници”. На украинците ще се даде възможност да говорят на родния език извън държаните институции. Те ще могат да станат полски граждани след изтичане на срок от 7 години  пребиваване на територията на страната и полагане на изпит по история на Жечпосполита на полски и литовски език. Коморовски гарантира  на Порошенко място в полския Сейм с право на консултативен глас и работа за съпругата му на длъжност санитарка във варшавската болница „Света Ана”. Порошенко от своя страна заяви, че предложението е конструктивно и ще даде отговор до края на юли, като го внесе за разглеждане във Върховната рада.

„Украйна ще трябва да държи на удара от реституцията, подготвяща се в контекста на евроинтеграцията, чрез признаване на Новорусия. Такъв ход може да спре унищожаващата ни реституция и да останем в ЕС”, казва Юлия Тимошенко.

Изявлението на лидера на „Батьковщина” засега остава  единствения публичен отговор на публикацията в “Wprost”.

Полша предложи на Украйна да се присъедини

Представители на други партии във Върховната рада се намират в състояние на шок. „Това е чисто прецакване от ЕС”, написа Виталий Кличко на страницата си във Фейсбук.

Над Украйна се надига поредният икономически капан, свързан с присъединяването на страната към Евросъюза. Става дума за такова явление като реституцията

ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК:  Реституционно цунами е на път да помете Украйна: rusofili.bg/реституционно-цунами-е-на-път-да-помет/