Полша предложи Денят на Победата да не се чества в Москва

Министърът на външните работи на Полша Гжегож Схетина продължава с опитите си за пренаписване на историята, при това не само тази на Русия, но и на цяла Европа. Този път изказването, което направи днес Схетина е още по-цинично и дръзко по отношение на Русия – полският политик предложи, Денят на Победата да не се чества в Москва, съобщи РИА новости.

Полският външен министър заяви, че не разбира, защо всяка година Денят на Победата се отбелязва в Москва, а не в някоя друга европейска столица.

„Защо ние толкова лесно свикнахме с това, че Москва е мястото където почитат края на военните действия, а не Лондон или Берлин например, което би било още по-естествено?“, зави Схетина на 2 февруари в ефира на радиостанция RMF FM.

Схетина вече не за първи път се озовава под прожекторите на медиите във връзка с изказванията си относно Втората Световна война. По-рано той предизвика истински международен скандал, когато на 21 януари заяви, че концлагерът Освиенцим е освободен не от Червената армия, а от украински войници. Тогава министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров сметна това изказване за кощунство. Не се съгласи с изказванията на полския министър и канцлерът на Германия Ангела Меркел, която потвърди по време на паметна церемония, че именно войници на Червената армия на СССР са освободили Освиенцим.

Полският президент Бронислав Коморовски пък планира да отбележи 70-годишнината от приключването на Втората световна война в Европа, като покани европейските лидери на 8 май на мероприятия в Полша на полуостров Вестерплате край Гданск, където на 1 септември 1939 година беше започнала Втората световна война.

Странни са тези изказвания на полските и украинските политици в последно време. Струва си да отбележим, че Схетина е историк по образование и е трудно човек да се усъмни в неговите знания по история, следователно явно става дума за очевидни опити за пренаписване на историята.

Припомняме, че по-рано премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че Червената армия не е освобождавала Европа от фашизма, а обратното, че е нахлула в Украйна и Германия като агресор и окупатор, което той няма да позволи да се случи отново в наше време. Трудно е да се вярва, че и той има пропуски в знанията си по история, тъй като е роден и израсъл в СССР в семейство на преподавател по история…