Полша предлага начин за избягване на конфликтите между Русия и НАТО

Полша предлага да се усили ролята на ОССЕ с цел предотвратяването на опасни инциденти между руските и западните военни, пише в. „Комерсант“, цитиран от РИА Новости.

През последните няколко седмици ВВС на САЩ съществено увеличиха броя на полетите на разузнавателните си самолети в южната част на Балтийско море. Сега американските летателни апарати редовно се озовават в близост до руските граници, което е причина за нарастване на напрежението. Подобни случаи лесно могат да се превърнат в „източник на ненужна конфронтация“, затова трябва да се направи всичко необходимо, за да се намалят рисковете, разказа пред изданието представителят на Полша в световните организации във Виена Адам Бугайски.

Според полските власти всички членове на ОССЕ трябва да поемат задължението „да избягват всякакви действия, които биха могли да доведат до опасни военни инциденти“. Освен това, както предлага Варшава, в ОССЕ трябва да бъде създадена специална комисия, която да разследва опасните епизоди, се посочва още в публикацията.

Съавтори на полските предложения са още седем страни – „балтийските републики и други западни държави“, заяви Букайски.

В Полша се надяват, че предложението ще бъде прието до края на годината, пише „Комерсант“.