В Полша откриха документи на Украинската бунтовническа армия с призиви да се убиват жени и деца

Инструкции на Украинската бунтовническа армия (УБА), съдържащи призиви да се убиват жени и деца, са били предоставени на отдела на Института за национална памет на Полша в Люблин, съобщи местното издание Dziennik Wschodni.

Документите са били открити по време на изкопни работи за разчистване на дървета в Хохлов (Люблинско воеводство) и са били предадени в полицията, а оттам – в Института за национална памет.

„Всичко сочи към това, че документите са принадлежали на Украинската бунтовническа армия“, цитира изданието думите на представителя на Института Дариуш Антоняк.

Сред откритите документи са агитационни материали, съдържащи призиви за необходимостта от „защита на местното украинско население от полските бандити“. Учените открили също и част от листовка, в която се призовават украинците да убиват полските си мъже или жени.

По-рано сеймът на Полша прие постановление за признаването на 11 юли за Национален ден на памет на жертвите от геноцида, извършен от украинските националисти срещу жителите на II Полска република в периода 1943–1945 г. Тази дата през 1943 г. се счита за кулминация на „Волинското клане“.