Полша и Русия подписаха историческо споразумение

Полша и Русия подписаха дългосрочно споразумение за сътрудничество до 2020 г. и това е първото такова споразумение между двете страни с исторически сложни отношения, предаде АФП.

Споразумението може да се разглежда като „пътна карта“ за политическите и икономическите контакти между двете страни, коментира агенцията.

Документът, който беше подписан в полската столица Варшава от полския външен министър Радослав Шикорски и от руския му колега Сергей Лавров, съдържа и клаузи за международно сътрудничество в рамките на ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа и отношенията НАТО – Русия.

На пресконференция след церемонията Шикорски подчерта, че „отношенията между нашите общества, нашите региони, нашите предприятия са по-добри от това, което може да се предположи от публикациите в медиите“. Русия е петата най-голяма страна, за която Полша изнася продукти и услуги и втора в класацията на вносителите, основно заради доставките за енергийния сектор.

Полша и Русия възнамеряват да въведат облекчен визов режим за посещения по време на Годината на туризма на Русия в Полша и на Полша в Русия, съобщи Лавров. Шикорски пък заяви, че Варшава подкрепя премахването на визите за пътуване в Европейския съюз за руски граждани, допълва АФП.

Всички документи за трагедията с разстрела на полски военнопленници в Катин през Втората световна война са разсекретени с изключение на онези, които попадат под действието на закона за защита на личните данни, каза още Лавров след заседание на Комитета по въпросите за стратегиите на руско-полското сътрудничество.

Полша и Русия имат исторически трудни отношения, а в момента Варшава поддържа протестите в Украйна, на които Москва гледа с неудоволствие, посочва Франс прес. Русия освен това разглежда като заплаха инсталирането в Полша на противоракетни установки на САЩ..