Полски политици говорят за изпращане на свои войници в Украйна

Лех Валенса смята, че участието на полски военни може да предизвика глобален конфликт

Лех Валенса смята, че участието на полски военни в украинския конфликт може да предизвика глобален конфликт.

Кандидат президентът на Полша от партията „Право и справедливост“ Анджей Дуда заяви, че обсъжда варианта Полша да изпрати войници в Донбас да се бият на страната на украинските силоваци. Преди него подобна мисъл бе изразил друг полски политик – Збигнев Буяк. Той бе казал, че „с цялото си сърце подкрепя изпращането на полски контингент в Украйна в зоната на силовата операция“, припомня телевизия TVN24.

„В краен случай Полша би могла да окаже помощ, това трябва да се прецени. Това е много сериозно решение. И то трябва да бъде много добре обмислено“, каза Дуда. Думите му предизвикаха критика от страна на полското правителство.
Премиерът Ева Копач заяви, че партията „Право и справедливост“ винаги е я теглело към война“.

Бившият полски президент Лех Валенса смята, че участието на полски военни може да предизвика глобален конфликт, а това може да доведе до заплаха от ядрена война. „Към ядрена война ли вървим? Ако вървим към ядрена война, тогава да се подготвяме за нея“, изтъкнал Валенса в типичния ироничен стил. По повод изказването на Дуда министърът на икономиката Януш Пехочинский каза, че „понякога емоциите и политическите интереси довеждат някои до временна загуба на разума“.

Телевизията на свой ред припомня, че Украйна не се обръщала към Полша с молбата да изпрати свои войници в зоната на конфликта./ RT