Полският президент: Ученията на НАТО не са заплаха за никого

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че ученията на НАТО „Анаконда-16”, които се провеждат в момента в страната не представляват заплаха за никого, предаде РИА Новости.

Ученията ще продължат до 17 юни. По думите на Дуда, те „показват много доброто равнище на подготовка на войските на алианса, много доброто равнище на взаимодействие”.

Той отбеляза още, че „ученията не са заплаха за никого и имат отбранителен характер“.

”Русия е наш съсед, на едновременно с това и труден партньор, който през последните години демонстрира много силни имперски амбиции. За съжаление, видяхме това през последните години в Украйна, в Крим. Трябва да си кажем ясно: в тази ситуация на множество провокационни действия, единствено демонстрацията на сила и единство, на способност за осъществяване на колективна отбрана ще ни позволят да водим наистина партньорски диалог. Трябва да покажем, че сме силни”, каза полският президент, цитиран от местни медии.

По думите му, ученията, които са най-мащабните в Полша след 1989 година, показват готовност „за колективна отбрана на наша територия“. „Те (ученията) ще осигурят на войските на НАТО способността да защитят територията на всяка една от страните-участнички в алианса. Тези учения отговорят на предизвикателствата на нашето време, на архитектурата на безопасност, установила се в Европа”, каза Дуда.