Полска телевизия: Берлин и Париж готвят проект за „европейска супердържава“

Полската държавна телевизия TVP твърди, че Франция и Германия готвят проект за създаване на „европейска супердържава“, която да замени Евросъюза. Журналистите се позовават на документ, който германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер ще представи на срещата с ръководителите на дипломациите на страните от Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Словакия и Унгария) в Прага в понеделник, предаде РИА Новости.

На сайта на телевизията е публикуван документ от девет страници, за който се твърди, че е изготвен от Шайнмайер и френския външен министър Жан-Марк Еро.

TVP съобщава, че проектът предполага създаването на „единна европейска държава, зависима от най-силните към днешна дата играчи в ЕС“. Страните-участнички на практика губят правото си на собствена армия, спецслужби, наказателни кодекси и отделна данъчна система – включително и правото на данъци, собствена валута и централни банки, способни „реално да защитават финансовите интереси на националната държава“, отбелязва телевизията.

Освен това, държавите, които ще влязат в новия съюз, „ще загубят контрола над собствените си граници и процедурите за прием и преселение на бежанци на тяхна територия“. Предполага се също и въвеждането на единна визова система и провеждането на единна външна политика.

„Страните ни споделят обща съдба и общ набор от ценности, които осигуряват основата за още по-близък съюз между нашите граждани. Затова ние ще се стремим към политически съюз в Европа и ще поканим други европейци да участват в това начинание“, цитира телевизията преамбюла на документа.

По-късно външният министър на Полша Витолд Вашчиковски нарече предложението за създаване на така наречената „европейска супердържава“ рецепта за разпадането на ЕС. В същото време той заяви, че някои от предложенията, цитирани от TVP, са разумни.

Информацията за появата на нова наднационална структура в Европа се появи на фона на референдума във Великобритания, на който по-голямата част от населението гласува в полза на излизането от ЕС.