Полска медия: Решенията на срещата на върха на НАТО няма да излизат извън договореностите на алианса с Русия

Решенията на предстоящата във Варшава среща на върха на НАТО на 8-9 юли няма да противоречат на постигнатите по-рано договорености между алианса и Русия, съобщи полският вестник „Газета виборча“, цитиран от ТАСС.

Изданието напомня, че най-важните решения вече са приети и само ще бъдат потвърдени на срещата на върха. „Алиансът ще разположи в Полша и балтийските страни по една бригада – четири батальона с по 1000 войника всеки. В Полша ще бъдат американци, в Литва – немци, в Естония – британци, а в Латвия – канадци. Всяка от групите ще бъде многонационална“, посочва изданието.

“Това не означава, че ще бъде изпълнен стария постулат за създаването в Полша на постоянни бази или че ще бъде реализиран изказаният от президента Анджей Дуда стремеж да се отмени Основополагащият акт Русия-НАТО от 1997 година, в който включва положение за неразполагане на значителни сили на алианса на територията на новите членове“, подчертава вестникът.

„Варшавските решения на срещата на върха на НАТО няма да излизат и на милиметър извън договореностите на алианса с Русия. Лингвистичната хватка „постоянно, ротационно присъствие“ означава, че силите на НАТО няма да бъдат разположени на постоянна основа и няма да бъдат значителни (тоест повече от две дивизии).

„В същото време решенията във Варшава ще означават геостратегически промени. Новите подразделения на НАТО на източния му фланг няма да спрат Русия, но всяко нападение ще бъде атака не срещу отделна държава, а срещу многонационалните войски на съюза“, отбелязва изданието.

На 1 юли по време на посещението си във Финландия руският президент Владимир Путин изрази недоволството си от намерението на НАТО да увеличи контингента си в прибалтийските републики, припомня ТАСС. „Движението на войските ни на собствената ни територия се обявява като елемент на агресивно поведение, а военните учения на НАТО в близост до границите ни незнайно защо не ги смятат за такова. Ние считаме, че това е абсолютно несправедливо и не отговаря на действителността“, каза той.