Политолог: Украйна е потресена от помирението между Москва и Анкара

В Украйна недоволстват от факта, че Турция „е заменила страната с Русия“ и я е оставила като „отхвърлена булка“. Това изобщо не е удачно сравнение, защото всъщност всичко е много по-тъжно за Украйна, заяви пред радио Sputnik политологът Николай Димлевич.

Според украинската телевизия „Еспресо“, извиненията на турския президент Реджеп Ердоган за сваления руски самолет са предизвикали изключителен ажиотаж в Украйна. От коментарите на украинските анализатори за решението на турския президент да възстанови отношенията си с Москва струи раздразнение. Много от тях отбелязват, че Ердоган е „заменил Украйна с Русия“ и дори сравняват страната си с „отхвърлена булка“.

Не бива да мислим, че Турция „е трябвало да избира“ между Русия и Украйна, твърди анализаторът от „Еспресо“. Всъщност, Ердоган най-малко е мислил за Украйна – и когато се е скарал с Русия, и когато се е сдобрявал, се посочва в материала на телевизията.

Съветникът на Руския фонд за развитие на високите технологии, политологът Николай Димлевич е съгласен с мнението, че при сдобряването си с русия Ердоган се е ръководител единствено от собствените си интереси и интересите на страната си – в този вид, в който той ги разбира.

„Ако погледнем като цяло как се развиваха през последните месеци отношенията между Турция и Украйна, то в основата им бе така наречената „дружба“ срещу Русия. Но ситуацията се променя. Призракът на Брекзит броди из Европа. Ердоган разбра, че меко го „пързалят“ покрай ЕС и си направи изводите. И сега Украйна е в шок от това, което се случва“, каза Димлевич.

Според него решението на Анкара отново да изгради партньорски отношения с Москва е в разрез с плановете на Вашингтон.

„Американците изградиха конструкцията на дружбата на Украйна с Турция срещу Русия. Целта се заключаваше включително и в това да провалят руските планове, свързани с разгромяването на ИД в Сирия и да изгонят Русия от там чрез конфронтация с Турция. И в този сценарий на Украйна бе отредена нейна роля. Нека си спомним многобройните споразумения за укрепване на връзките, постигнати по време на посещенията на президента Петро Порошенко в Турция през март и май тази година. Но сега ситуацията е такава, че цялата американска конструкция се руши“, отбеляза политологът.

САЩ сега явно са недоволни от поредното „обръщане“ на Анкара – и тепърва предстои те да изразят недоволството си, счита Димлевич.

„Мисля, че Ердоган ще получи много сериозно „конско“ от американците на срещата на върха на НАТО във Варшава. В Киев много разчитаха на „помощ“ в кримско-татарския въпрос и автономията, и, разбира се, за изолацията на Русия в Черноморския регион. Всичко това се провали. Така че напълно очаквана реакция на „обръщането“ на Ердоган се наблюдава в Киев, където се опитват да гледат на всяка ситуация пред призмата на собствената си конфронтация с Русия“, заяви още политологът.