Доналд Тръмп се ръкува с русикя външен министър Сергей Лавров в началото на вчерашната среща с руския му колега в Хамбург. / БГНЕС

Доналд Тръмп се ръкува с русикя външен министър Сергей Лавров в началото на вчерашната среща с руския му колега в Хамбург. / БГНЕС

 Политолог: Противниците на Тръмп ще се опитат да провалят договорености с Путин

Публикувано от:

 Първата среща между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин премина много успешно, но политическите опоненти на Белия дом задължително ще се опитат да провалят всички постигнати договорености.

Това заяви пред ТАСС професорът по политология от университета на щата Тенеси Андрей Коробков. Според него на срещата в Хамбург „двете страни постигнаха това, което искаха. Те по същество минаха през целия списък от проблеми. Разбира се, че е голям плюс, когато се възстановяват отношенията, възстановява се доверието“ , констатира политологът.

Той смята, че успехът на срещата се дължеше на това, че лидерите „много лесно намериха общ език“. Коробков отбеляза, че за Тръмп – за разлика от предшественика му Барак Обама – „идеологията и всичко свързано с нея са вторични“. Затова между президентите се състоя “делова беседа без позьорство, разговор между двама политически реалисти”.

„За Тръмп беше важно да не направи грешки, за да не се нахвърлят върху него и да го критикуват за слабост или задето е казал нещо нередно или е говорил твърде много“, отбеляза професорът. Той е на мнение, че американският лидер е успял като цяло да избегне грешките. „Дори най-неприкритите антитръмповски телевизии, като Си ен ен не можеха нищо да кажат по същество, освен общо мрънкане“, каза събеседникът.

Според него един от проблемите в руско-американските отношения може да бъде това, че Тръмп няма пълната свобода на действие. „Те (Путин и Тръмп) навярно са си обещали някои неща, за Путин е лесно да изпълнява обещанията. Но за Тръмп изобщо не е така. Той е обстрелван не само от върхушките извън правителството, той има проблеми с Конгреса, където е много силна опозицията срещу каквото да е подобряване на отношенията с Русия, но дори в рамките на изпълнителната власт той няма пълен контрол“.

Коробков напомни, че Тръмп досега е назначил по-малко от 20 процента от посланиците. „Налага му се да работи с назначени лица от предишните администрации, които са готови да саботират решенията му. Налага му се да работи с една бюрокрация, която също в значителна степен е настроена враждебно“, изтъкна още специалистът.

„Ще има саботиране на решенията му, свързани с тези договорености. Ще има преки провокации, за да се сблъскат челно Тръмп и Путин“, вещае професорът. Той смята, че занапред много от отношенията Вашингтон-Москва ще зависи от това дали руското ръководство ще вземе под внимание колко много президентът на САЩ е „ограничен в свободата за действия“.

Според професора ще бъдат предприети опити на първо място за проваляне на договореността между САЩ и Русия по създаването на зона за деескалация в южна Сирия. „Като цяло Сирия е най-големият проблем. Там има множеството децентрализирани групировки, много от които са свързани с американските политически интереси, с конкретни групи както в правителството, така и извън него”, поясни събеседникът.

„Убеден съм, за съжаление, че относно Сирия ще има и саботаж, и директни провокации, за да се попречи на Тръмп да прокара новия политически курс“, сподели Коробков. За тази цел властите на Сирия могат да бъдат обвинени в използването на химическо оръжие или в нарушаване на договореностите. В тази страна, продължава политологът, „е много лесно да се организира провокация както от външни играчи, така и от играчи в САЩ, за да се попречи на Тръмп“. „Това може да бъде и Пентагона, това може да бъде разузнаването, това може да бъде Държавният департамент“, изтъкна Коробков. По думите му в посочените ведомства “има високопоставени чиновници, които люто ненавиждат Тръмп и ще пречат по всевъзможни начини на провеждането на новата линия“.

Сред онези, които ще саботират политиката на Тръмп за нормализиране на връзките с Русия, – освен назначените при Обама – експертът посочи „поколението на Студената война, което не може да промени манталитета си“. „За тях каквато и да е Русия, какъвто и да е Китай, така или иначе Москва ще остане главният враг, срещу когото трябва да води борба“, подчерта професорът.

Коробков смята, че Тръмп предприема опити да намали броят на служителите, които му противодействат. „Ние знаем, че Държавният департамент съкращава щата си с една трета. Това е грамадно съкращение. От една страна, това е въпрос на икономическата ефективност, за което говори Тръмп, но основната цел е, разбира се, прочистване, от хората, които няма да подкрепят политическите реформи”.

Смятам, че ако Тръмп „оцелее“, тази политика само ще се засилва. Тоест той ще се старае да извърши много дълбоки кадрови промени“, добави Коробков.

Източник: БГНЕС/ТАСС