Политолог: Половината от американците дори не знаят какво е това Крим

Социологическо проучване на Sputnik.Мнения сочи, че близо една трета от американците, холандците, англичаните, французите, немците и италианците считат, че Крим е част от Русия. Проучването е проведено по поръчка на информационната агенция и радио Sputnik от изследователската компания Populus в САЩ, Великобритания и Холандия и от голямата френска компания Ifop – във Франция, Италия и Германия, предаде РИА Новости.

На въпрос „смятате ли, че Крим е част от Русия или не“ 39 % от италианците и 37 % германците отговарят, че Крим е част от РФ. Във Великобритания и Холандия този процент е съответно 33 и 32 %, а в САЩ и Франция – по 25 %, като в Съединените щати най-висок процент са гражданите, отговорили с „Не знам“.

В САЩ, Великобритания и Холандия проучването е проведено в периода от 4 до 9 март и в него са участвали 3092 души на възраст над 18 г. 1004 са анкетираните в Холандия, 1085 – във Великобритания и 1003 в САЩ. Във Франция, Италия и Германия проучването е проведено на 8-10 март и общо са били анкетирани 3001 души.

В ефира на радио Sputnik политологът Владимир Корнилов отбеляза, че не всички западни политици се придържат към мнението на жителите на страните им.

„Има обществено мнение, но има и официална позиция на държавите. Ако например през 80-те години е било проведено допитване за това, на кого принадлежи Латвия или Литва, щяхте да видите, че почти 100 % от жителите биха отговорили, че на Съветския съюз, въпреки че САЩ формално не признаваха присъединяването на трите балтийски републики към СССР до разпада му. Мисля, че същото ще бъде и с Крим“, заяви Корнилов.

Политологът е убеден, че броят на хората на Запад, които смятат, че Крим е част от Русия, само ще се увеличава.

„Обществеността в западните страни свиква с неоспоримия факт за това кой владее Крим. И вече след две-три години не една трета, а преобладаващото мнозинство от жителите на тези страни, ще определят Крим като част от Русия. Няма съмнение в това“, отбеляза Корнилов.

Посещенията на западните политици в Крим също ще окажат положително влияние върху този процес, убеден е политологът.

„Разбира се, подобни посещения оказват влияние върху информираността на населението и върху общия фон. И колкото повече западни политици и обществени дейци биват канени в Крим, толкова повече тази информираност ще се увеличава и толкова по-скоро жителите на Запада ще разберат, какво всъщност се случва в Крим и как кримчани се отнасят към присъединяването към Русия“, каза още политологът.

Корнилов обърна внимание на това, че над 40 % от американците са се затруднили с отговора на въпроса за принадлежността на Крим.

„Ако попитате жителите на САЩ къде се намира Крим, сигурен съм, че преобладаващото мнозинство дори няма да посочи правилния континент. Неотдавна там бе проведено проучване сред студенти, като ги попитаха къде се намира Украйна. Значителна част от тях посочи Казахстан или друго място. Така че, мисля си, половината от населението на САЩ дори не знае какво е това Крим“, обобщи политологът.