Покушение на шведският карикатурист Ларс Вилкс в Копенхаген, има загинал и ранени

Стрелба отекна в датската столица Копенхаген. Един гражданин е загинал, а трима датски полицаи са ранени, докато гарантирали сигурността на участниците в дебат относно свободата на словото, състоял се в кафенето Крудтьонден, чието име в превод от датски означава Барутен погреб, посочва ТАСС.

В дебата е участвал посланикът на Франция в Дания Франсоа Зимерай, който написа в Туитър, че е невредим.

На дебата е присъствал и шведският карикатурист Ларс Вилкс. Той породи полемика през 2007 г., когато публикува рисунки, показващи порока Мохамед като куче. Ислямистки групи отправиха заплахи за живота му и оттогава той живее под силна полицейска охрана, посочва Ройтерс.

Според Хелле Мерете Брикс, една от организаторките на проявата, състояла се в кафенето, Вилкс не е пострадал при стрелбата, предаде Асошиейтед прес. Полицията е извела Вилкс от заведението, допълва ДПА. Когато шведът гостува в Дания, той е поставян под полицейска охрана, припомня АП.

Нападението е извършено от двама души, въоръжени с автоматично оръжие. После те избягали с автомобил Фолксваген в тъмен цвят, но очевидци успели да запишат номера му, допълва ТАСС. Нападателите се издирват, пояснява ДПА.

След стрелбата по витрината на кафенето бяха открити 30 дупки от куршуми, допълва Асошиейтед прес. Кафенето, в което отекна стрелбата, е известно с джазовите си концерти. Днес състоялата се дискусия е била под наслова „Изкуство, богохулство и свобода на словото“, пояснява АП.

„Тези хора стреляха по нас. Имаха намерението да направят същото като в „Шарли ебдо“, но не успяха да влязат“, разказва френският посланик в Дания, който се е свързал по телефона с Франс прес.

Ранените трима полицаи са се намирали на улицата пред кафенето и са попречили на нападателите да влязат, разказват очевидци на случилото се.

„Чуха са се най-малко 50 изстрела, а полицаите твърдят, че те са били дори 200. Куршумите са преминали през вратите и витрината на кафенето и всички легнахме на пода“, разказва пред Франс прес посланикът на Франция.

„Успяхме да избягаме от стаята и сега сме в съседна стая, но ситуацията е все още критична. Нападателите не са заловени и могат все още да са в квартала“, казва посланикът. Той допълва, че е имало няколко десетки души аудитория, когато е започнала стрелбата.

Малко по-късно колата бе намерена празна, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на датската полиция. Тя е била намерена близо до мястото на нападението, поясни полицията в акаунта си в Туитър.

Министър-председателят на Дания Хеле Торнинг-Шмит заяви, че „всичко предполага, че стрелбата е била политическо нападение и следователно терористичен акт“, съобщи ДПА.

Полицията каза, че стрелбата в кафене в Копенхаген, при която загина един човек, а трима бяха ранени, вероятно е терористичен акт, посочват Асошиейтед прес и Ройтерс. Според органите на реда обстоятелствата по случая „показват, че става въпрос за терористично нападение“. Полицията издирва двама души за атаката срещу кафене, където се е провеждала дискусия за свободата на словото. На събитието е присъствал шведският карикатурист Ларс Вилкс, заплашван със смърт заради публикуването на изображения на пророка Мохамед.

Източник: БТА