Поклонская: Блокадата на Крим отговаря на интересите на Запада

Продоволствената блокада на Крим нарушава международните норми и отговаря на интересите на западните страни, настроени неприятелски към Русия, заяви в интервю за РИА Новости прокурорът на Крим Наталия Поклонская.

„Така наречената блокада не съответства на никакви международни норми. Но нейните подстрекатели не са настроени към това да създават, те само унищожават всичко. Те действат в интерес на отвъдокеанските западни страни, като марионетки, опитвайки се да навредят на Русия“, счита Поклонская.

Според нея, плановете да се предизвика неудобство за жителите на Крим чрез блокадата са напразни. Заплаха за продоволствената сигурност не съществува, тъй като хранителните продукти в републиката са в изобилие, което не може да се каже за украинските селскостопански производители, понасящи огромни загуби.

При това, по думите на Поклонская, в републиката вече е създадена специална работна междуведомствена група, чиято задача е да не допусне рязкото покачване на цените на основните хранителни продукти.

„Цените ще се следят ежедневно. Ако някои иска да печели от спекулации, завишавайки стойността на стоките, то това няма да се получи. Няма да позволим да се печели от създалата се ситуация“, подчерта прокурорът на Крим.

Поклонская посъветва инициаторите на блокадата в лицето на украинските политици Мустафа Джемилев, Рефат Чубаров и Ленур Ислямов, както и помощниците им от „Десен сектор“, да насочат енергията си към градивни действия и постъпки.

„По-добре детска градина да възстановят някъде, да помогнат на сираци и бездомни. Но това навярно няма да им донесе така желаните дивиденти и печалби, както спекулациите около Крим“, подчерта прокурорът.