Поканата Путин да посети България се оказа лапсус

БСП прибързано обяви, че руският държавен глава Владимир Путин ще посети България през 2018 г. по повод честванията на 140-ата годишнина от Освобождението на България. „Има покана, има уверения, че на честването ще присъства президентът Путин“, заяви членът на партийното ръководство Деница Златева пред БНТ. От прессекретариата на българския президент Румен Радев, който е патрон на честванията, обаче съобщиха пред „Сега“, че официална покана все още не е изпратена. Но потвърдиха, че Радев има намерение да покани колегата си в Кремъл да бъде патрон на тържествата от руска страна. По-късно Деница Златева уточни пред „Сега“, че думите й са били „лапсус“ и засега има само обявено намерение за визитата.

Самият Радев съобщи, че замисля да покани руския президент още през март т.г. Същия месец посланикът на Москва у нас Анатолий Макаров коментира, че подобно посещение може да се състои, но „това е само на теоретична основа“. И даде да се разбере, че отбелязването на годишнината не е достатъчно като повод. „Просто президентът да пристигне да пие чай или кафе с българския президент е несериозно. Това е приятно, но не мога да кажа, че това е основна цел на посещението. Обсъждаме, че трябва да се подготви работната част на визитата, какво може да се подготви, да се разгледат конкретни проекти“, изтъкна Макаров.

Идеята за визита на Путин се посрещна добре от българското правителство. „Бих се радвала колкото се може президенти и министър-председатели да идват в България, защото това е най-лесният начин да защитим нашите национални интереси“, коментира преди дни външният министър Екатерина Захариева.