Показват в Бургас филма за светеца хирург

Св. Лука Войно-Ясенецки започвал всяка операция с молитва и кръстен знак

Жителите и гостите на Бургас ще могат да видят безплатно филма за прочутия руски лекар Лука Войно-Ясенецки, канонизиран за светец. Премиерата „Светителят хирург“ беше в Пловдив на 11 февруари тази година. Заслугата за това в България да има филм за свети архиепископ Лука е на Пловдивския митрополит Николай.

Той покани и благослови за отговорната мисия Ангел Бончев, който е автор, оператор и режисьор на лентата. Водещият на новините на Тв Европа работи повече от две години върху филма.
„Светителят хирург“ е посветен на живота на
родения на 27 април 1877 година Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, който ще остане в историята като хирурга архиепископ. Завършва гимназия и рисувално училище, а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия в Държавния Туркестански университет. През 1921 г.

е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник.

Приема Архиепископски сан в най-тежките за Руската Православна Църква времена на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.
Той е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия). Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича своите пациенти, свети Лука всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се. Разтърсващи са историите и преживяванията на познавалите го лично и почувствалите помощта му. Той е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Чрез него Бог е изцелил хиляди човеци. Св. Лука винаги започвал операция с молитва и правел кръстен знак на пациента.
Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му „Дух, душа и тяло“.
Умираа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука

започнали да се случват чудесни изцеления

На 22 ноември 1995 г. Светият Синод на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) причислила Симферополския и Кримски архиепископ Лука към лика на поместно почитаните светци.
През 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука Войно-Ясенецки е причислен и към лика на руските светии.
Неизброими са свидетелствата за чудесата станали пред неговите мощи. Едно от чудесата във филма „Светителят хирург“ е на доктор Татяна Шевченко. Тя е била на крачка от смъртта и отказала да отиде да лекува онкологичното си заболяване в реномирани клиники, а е предпочела да остане в Симферопол. След много молитви пред мощите на свети Лука Симферополски и операция, тя получава отново шанс да живее и да бъде сред семейството си.
Сливенската Света митрополия и община Бургас с любезното съдействие на Пловдивската Света митрополия и Пловдивската Православна телевизия организират безплатната прожекция на „Светителят хирург“ на 2 април от 18.30 часа в голямата зала на „Дома на нефтохимика“ на площад „Тройката“ 1 в Бургас.
Авторът на филма Ангел Бончев споделя, че ще отиде да представи филма навсякъде , където бъде поканен, задължително безплатно за всички православни християни.
Всички българи, които искат да се поклонят на мощите на свети Лука Кримски, могат да го направят в митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив, където миналата година светинята пристигна у нас.