Позор! Отново!

Президентът Плевнелиев не изненада никого с речта си пред евродепутатите. Освен че пропусна да спомене Апостола Левски, „завещал ни евроатлантическите ценности“!. Тя бе поредното стъпало от стълбата на срама, който будният и нормален български гражданин изпитва от думите и действията на своя държавен глава. Действия във всеки друг интерес, но не и национален. Слушаш речта му и недоумяваш – българският президент е отишъл в Страсбург с мисията да брани онеправдания украински народ, призовавайки за отмяна на визите за украинци, да показва мускули и да громи руския агресор, или да представи своята страна, с нейните позиции и проблеми? Защо пък нищо не каза за канадските и американските визи за български граждани? А в същото време подчерта важността на трансатлантическите отношения, сиреч готвеното споразумение ТТИП…

Интересна заявка направи Плевнелиев още в началото. Той, видите ли, бил проевропейски президент на проевропейска страна. Кому е нужно да бъде уточняван този факт – в Европа сме, в ЕС сме? Да не би някой да се усъмни в евроскептичен уклон или пък в нелоялност спрямо евроценностите – това би било ужасно! Според Плевнелиев превръщането на България в страна на предна линия по отношение на Украйна, Русия, мигрантската криза, е повод за неизменна гордост, защото допреди сме били нищо незначеща периферия. Ликуй, народе, ние сме сред ястребите. Не, тяхна плячка сме, дала им се без никакъв отпор!

Очевидно шумно рекламираната от евродепутатите на ГЕРБ и техните сътрудници реч на президента пред ЕП предизвика ентусиазъм единствено сред тях, тъй като присъствието в залата бе изключително рехаво. Защо ли евродепутатите не се вълнуват какви послания ще им отправи президентът на България, тази така достойна и пълноправна членка на ЕС, участваща активно във формирането на всички политики на ЕС, както възторжено написа във фейсбук евродепутатът Андрей Ковачев?

Автор: Кристиела Симеонова, в. „Дума“

error: Съдържанието ни е авторско!