Пожарите в Киев се увеличиха, заради опитите на хората да се сгреят

Заради претоварване на електрическата мрежа, предизвикана от масовото използване на допълнителни средства за отопление, в Киев зачестиха случаите на пожари в жилищните домове.

С настъпването на застудяването киевските граждани започнаха масово да използват калорифери и други отоплителни уреди, тъй като топлината от радиаторите не е достатъчна, съобщават от градската служба в Киев.

Във връзка с това в началото на октомври броят на пожарите на жилища в града се увеличи драстично, тъй като системата не издържа на напрежението от включването на няколко уреда наведнъж, в резултат на което се получава късо съединение в електрозахранването.

Заради претоварването на електрическата мрежа в девететажна кооперация в Киев избухна пожар, в следствие на който загина 25-годишно момиче.

Бившият кмет на украинската столица Иван Салий коментира ситуацията с отоплението в града. „Въпросът с отоплението в столицата  показва неспособността дори преди изборите да бъде осигурено нормално топлоподаване за всички жители. Включването на отоплението до 15 октомври е пряко задължение на столичните власти. Те дори преди изборите, преди „политическия разстрел”, не са в състояние да осигурят топлина в домовете на гражданите. В същото време властта трябва да бъде отговорна за здравето на децата, болните, ветераните и другите хора. Нека първо да осигурят на хората топлина, а после да воюват колкото си искат”, отбеляза Салий.

Потребители се оплакаха в Twitter, че парното в Киев е било пуснато непосредствено преди изборите, а след като приключили, отново е било спряно.