Подписват споразумението за “Турски поток” в Истанбул до сряда

Подписват споразумението за “Турски поток” в Истанбул до сряда

Публикувано от:

Споразумението между Москва и Анкара по проекта за газопровод “Турски поток” може да бъде подписано в Истанбул на заседанието на междуправителствената руско-турска комисия за търговско-икономическо сътрудничество от 10 до 12 октомври. Това съобщи руският енергиен министър Александър Новак в публикувано днес интервю за турския вестник “Хюриет”.

Проектът за междуправителствено споразумение е готов. За взимането на решения по няколкото оставащи въпроса руската страна осъществява активни контакти с турската страна. Има шанс за подписване на споразумението, отбеляза той.

След като Русия се отказа от проекта “Южен поток” заради изискванията на ЕС газопроводът да отговаря на т.нар. трети енергиен пакет, бе решено да се строи “Турски поток”. Впоследствие преговорите по проекта бяха спрени, включително и заради кризата в отношенията с Турция. След преговорите през август в Санкт Петербург между турския президент Реджеп Ердоган и руския лидер Владимир Путин бе решено да се възобнови работата по “Турски поток”, да се създаде работна група и пътна карта. Проектът предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция и след това към границата с Гърция.

Дължината на морската част е около 910 километра, а на сухопътната на турска територия – 180 километра. Мощността на всяка от четирите тръби на газопровода се предвижда да бъде 15,75 милиарда кубични метра. Общата стойност на проекта се изчислява на 11,4 милиарда евро.

Предполага се, че доставките на газ по първата тръба ще бъдат изцяло предназначени за удовлетворяване на потребностите на растящия турски пазар.