Подкрепяме териториалната цялост на Украйна, заяви Путин пред Оланд

Руският президент Владимир Путин се надява на скорошно прекратяване на огъня в Украйна. Путин заяви това по време на срещата си с френския президент Франсоа Оланд в Москва. Оланд пристигна изненадващо в Москва след посещение в Казахстан, за да обсъди украинската криза с руския си колега.

„Ситуацията в Украйна е трагична, виждаме как там все още умират хора. Силно се надявам обаче, че в близко бъдеще ще се стигне до окончателно спиране на огъня“, заяви руският президент.

Русия очаква Киев да изключи всякаква възможност за блокада на източните републики Донецк и Луганск. „В противен случай ще е трудно да си представим териториалната цялост на Украйна. Както знаете, Русия подкрепя териториалната цялост на Украйна“, допълни Путин.

От своя страна Оланд заяви, че Западът и Русия трябва да избегнат да бъдат разделени от нови стени, съобщи „Франс прес“.

„Смятам, че трябва да избягваме появата на други стени, които да ни разделят. В един момент трябва да можем да преодолеем препятствията и да намерим решения“, каза още френският президент.

След срещата руският президент заяви, че с Оланд не са обсъждали договора за доставка на френски хеликоптероносач „Мистрал“ на Русия, но подчерта, че Москва се надява контрактът да бъде изпълнен. Русия няма да има претенции, по думите му, ако не бъде доставен, но Париж трябва да върне парите.

Срещата е била на правителственото летище „Внуково“и не е била дълга.  „Прелитах над Москва и взех решение да спра тук, за да обсъдим най-значимите проблеми около кризата в Украйна, както и последствията й върху украинците, ЕС и Русия“, каза Оланд.

В Казахстан Оланд заяви, че той, Путин, украинският президент Петро Порошенко и германският канцлер Ангела Меркел трябва заедно „да започнат процес за намаляване на напрежението“, съобщи „Ройтерс“.