Подготовка за война

Тази седмица Центърът за стратегически и международни изследвания, една влиятелна вашингтонска аналитична структура, публикува нов доклад със заглавие „Проект Атом”: определяне на ядрената стратегия и структуратана ядрените сили на САЩ за 2025-2050 година”. Един от авторите на доклада Кларк Мърдок счита, че САЩ е необходимо да създадат ново тактическо ядрено оръжие.

Светът е грамотен и разбира, че военно-промишленото лоби на САЩ има нужда от получаване на непрестанни финансови приходи. Но светът е безпомощен да предотврати конфликтите, които се пораждат в различни части на земното кълбо именно от тези бизнес амбиции. Когато имаш частен военно-промишлен комплекс, естествено войната се превръща просто в бизнес! Мощен бизнес, който подчинява целия правителствен апарат, който чертае стратегии за национална сигурност, който измисля заплахи, глобални, локални, всякакви. Бизнес, който има нужда от враг. Това е толкова крупен бизнес, че може да купи собствената си държава в лицето на редица отговорни фактори, които вземат решения.

След края на Студената война изчезна комунистическия враг, но изведнъж се появи тероризмът като истинска заплаха за демократичния свят. Така изминаха известен брой години и могъщият бизнес разбра, че ислямският тероризъм не носи достатъчно печалба, най-малкото не може да се върви към свръхвъоръжаване, а от там и към свръхпечалби. Тъй като за нещастните ислямисти не е нужно да се произвежда високотехнологично оръжие, атомни подводници, самолетоносачи, ядрени ракети и пр. Затова отново започна възраждането на НАТО, една организация, която беше истински запусната през последните години, поради липсата на смисъл от нейното съществуване. Затова и руският посланик в Швеция отбелязва, че „НАТО създава платформа за агресия в Прибалтика.

Старото плашило се завърна – Русия като враг. Русия безспорно е могъщо плашило, което най-добре устройва бизнеса с войната. Тъй като е единственото плашило, съизмеримо с американската мощ. Плашило, което, за разлика от ислямистите, има ядрено оръжие, а освен това има и стар демонизиран образ, който е изключително удобен за необходимата пропаганда. В този план на действие американска военноморска пехотна част, екипирана с танкове и артилерия, ще бъде изпратена в България през септември. Това съобщава американският генерал Кулинг, заемащ длъжността заместник-командир на американските морски пехотинци в Европа и Африка, цитиран от британския вестник„Гардиън”.Основният аргумент за придвижването на военна техника и контингент е „агресивността на Русия”. Само че решението за увеличаване на въоръжението и бойната готовност по периметъра на Руската федерация е прието на среща на НАТО в Чикаго през 2012 година. Доста преди събитията в Крим.

Що се касае до „агресивността” на Русия, то фактите са следните: около границите на Руската федерация са разположени 150 американски военни бази и центрове. Допълнително в Източна и Южна Европа се появяват шест Центъра за управление на наземновъздушните сили на НАТО и един на военно-морските. Според подполковник Робърт Бокхолт, офицер за връзки с обществеността на Командването за провеждане на специални операции на САЩ: през финансовата година, която е приключила на 30 септември 2014-а, войските за специално предназначение на САЩ са разгърнати в 133 страни. Това е около 70% от страните на Земята. От миналата година военната активност на НАТО по границите на Русия е нараснала пет пъти, а военноморската – четири. За година и половина активността на НАТО във въздушното пространство на Естония, Литва и Латвия се увеличи 1240 пъти.

Към днешна дата, при нанасянето на изпреварващ ядрен удар от Вашингтон срещу Русия, ще останат около 7-10% от стратегическите ядрени сили на Кремъл. Те обаче са достатъчни за да унищожат САЩ цели три пъти. Целта на Пентагона е да лиши Москва от възможност за ответен удар по американска територия.

Днес с раздухването на „руската заплаха” Вашингтон търси повод да промени ядрената си стратегия в Европа. И да разположи допълнително тактическо ядрено оръжие на европейския континент. Тогава то ще има стратегическо измерение при унищожаването на руския ядрен потенциал за ответен удар. Естествено, в стратегията на САЩ се жертва Европа. Военният експерт и вицепрезидент на Академията по геополитически проблеми в Русия Константин Сивков отбелязва: „САЩ търсят начин да се измъкнат от Договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег и да разположат ядрени бойни глави възможно най-близо до руската граница. Страните от Източна Европа, Великобритания, а защо не и Германия и Франция, може да се съгласят да разположат на своя територия американско ядрено оръжие. САЩ биха опитали да направят това и на територията на Украйна”, подчертава Константин Сивков за изданието „Взгляд” и допълва, че Европа става заложник при евентуална ядрена война. От своя страна САЩ обвиняват Русия в превъоръжаване и смятат, че тя не им е равна. През 2002 г. САЩ едностранно излизат от договора за ограничаване на ПРО, водейки се от латинската сентенция: „Което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола”.

 

Автор: Калина Андролова, политически анализатор в предаването „Деконструкция“ на БНР, публицист, бивш главен редактор на L’Europeo и настоящ главен редактор на списание a-specto