Подводницата «Владимир Мономах» успешно изстреля «Булава»

Подводницата «Владимир Мономах» успешно изстреля «Булава»

Публикувано от:

Ядрената подводница «Владимир Мономах» успешно изстреля балестичната ракета «Булава» от акваторията на Бяло море по полигона Кура на Камчатка, като изпитанията са преминали успешно, предаде РИА Новости.
„Пускът е осъществен от подводно положение в рамките на държавната програма за изпитания на военни системи и обезпечаване на подводницата «Владимир Мономах». Параметрите на траекторията на полета на ракетата са отработени в нормален режим, като бойните глави успешно пристигнали на полигона Кура в Камчатка”, заяви пред журналисти официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.

Напомняме, стратегическата ядрена подводница от проекта 955 «Владими Мономах» излезе на 9 септември от Северодвинск, за да проведе на 10 септември еднократен пуск на балестична ракета «Булава».
Междуконтиненталната балистична ракета Р-30 «Булава» е най-новата руска тристепенна с твърдо гориво ракета, която поразява цели на 8 хил. км. Стартовото тегло на ракетата е 36,8 тона.

Миналата година британския «Дейли мейл» нарече руската подводница «Владимир Мономах» – «Тихият руски убиец». Строежът на подводницата започва още през 2006 г. по повод 100-годишнината от създаването на Руския военноморски флот. «Владимир Мономах» е оборудван с нов ракетен комплекс, който може да носи между 16 и 20 ракети “Булава”.

Смята се, че тази подводница е крайъгълен камък в нуклеарната програма в Русия и едно от най-скъпите оръжия на страната.

Подводницата е част от новия клас кораби, които могат да се спуснат на дълбочина от 480 метра.

Руската армия се надява, че тази подводница ще бъде най-мощното им оръжие през следващите няколко десетилетия.
Част от новите оръжия в руската армия за последните 5 години се е увеличила до 16%, а към 2020 година се очаква да е 70%.