Подводницата «Владимир Мономах» успешно изстреля «Булава»

Ядрената подводница «Владимир Мономах» успешно изстреля балестичната ракета «Булава» от акваторията на Бяло море по полигона Кура на Камчатка, като изпитанията са преминали успешно, предаде РИА Новости.
„Пускът е осъществен от подводно положение в рамките на държавната програма за изпитания на военни системи и обезпечаване на подводницата «Владимир Мономах». Параметрите на траекторията на полета на ракетата са отработени в нормален режим, като бойните глави успешно пристигнали на полигона Кура в Камчатка”, заяви пред журналисти официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.

Напомняме, стратегическата ядрена подводница от проекта 955 «Владими Мономах» излезе на 9 септември от Северодвинск, за да проведе на 10 септември еднократен пуск на балестична ракета «Булава».
Междуконтиненталната балистична ракета Р-30 «Булава» е най-новата руска тристепенна с твърдо гориво ракета, която поразява цели на 8 хил. км. Стартовото тегло на ракетата е 36,8 тона.

Миналата година британския «Дейли мейл» нарече руската подводница «Владимир Мономах» – «Тихият руски убиец». Строежът на подводницата започва още през 2006 г. по повод 100-годишнината от създаването на Руския военноморски флот. «Владимир Мономах» е оборудван с нов ракетен комплекс, който може да носи между 16 и 20 ракети „Булава“.

Смята се, че тази подводница е крайъгълен камък в нуклеарната програма в Русия и едно от най-скъпите оръжия на страната.

Подводницата е част от новия клас кораби, които могат да се спуснат на дълбочина от 480 метра.

Руската армия се надява, че тази подводница ще бъде най-мощното им оръжие през следващите няколко десетилетия.
Част от новите оръжия в руската армия за последните 5 години се е увеличила до 16%, а към 2020 година се очаква да е 70%.