Повече от половината руснаци не са против спирането на интернет

Повече от половината руснаци подкрепят пълното спиране на интернет в Русия. Това показват данните от доклада „Какво желае обществото: стремежът на руснаците към контрол на интернет“, изготвен въз основа на проучването на Руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) и Центъра за изучаване на глобалните комуникации към Аненбергската школа за комуникации в университета в Пенсилвания.

Около половината от анкетираните (49%) считат, че информацията в интернет трябва да бъде подложена на цензура. При това 58 % подкрепят пълното спиране на интернет в държавата в случай на национална заплаха или при възможност от масови протести, а 73 % са на мнение, че в мрежата не бива да се публикува негативна информация за държавните служители.

Около 42 % от руските граждани смятат, че чуждите държави използват интернет, за да навредят на Русия и нейните интереси. 79 % от анкетираните пък са отнасят негативно към уебсайтовете и групите в социалните мрежи, организиращи протестни шествия и демонстрации срещу правителството.

Данните от проучването показват, че постоянни потребители на интернет са 42 % от гражданите на Русия. При това 53 % отбелязват позитивно влияние на световната мрежа върху живота на човека, а една трета – недостатъците й.