Плоча на ген. Столетов бе открита на едноименния булевард в столицата

По инициатива на Национално движение „Русофили“ на 14 ноември в София бе открита паметна плоча на генерал Николай Столетов – героя, командвал преди 140 години историческата битка на българските опълченци и руските воини на връх Шипка.

Плочата е монтирана на фасадата на  Пета многопрофилна болница за активно лечение на бул. „Николай Столетов“ № 67.  А инициативата е по случай 186-годишнината от рождението на генерала и  140-та годишнина от Руско-турската война от 1877-1878 г. и Шипченската епопея.

„Боевете за отбраната на Шипченския проход на 28 август 1877 г. и удържаната победа над турската армия, многократно превъзхождаща защитниците на върха, са от особено голямо национално значение. В този ден не чрез телеграми, писма, преговори и дипломатически мисии, а на бойното поле, не насън, а наяве, реално се решаваше основната дилема: ще продължи ли робството и ще се коли ли непокорната  рая за напред, или ще има българска нация и българска държава“, отбеляза в словото си Емил Миланов от НД „Русофили“.

„Бог отреди второто“, посочи Миланов, като припомни историческите факти: победа е решаваща за хода на войната, тъй като не позволява на командваната от Сюлейман паша армия да премине в Северна България и да окаже помощ на Осман паша в Плевен; над 3000 руски солдати и 500 опълченци  загиват в битката.

Нека съхраним и предадем историята на идните  поколения такава,  каквато е,  да се  противопоставяме  на опитите за нейното изкривяване  и подменяне, призова ораторът, като заклейми опитите да бъде заличена истината за Руско-турската война и нейния освободителен за България характер.

По време на тържественото откриване на плочата беше отслужен молебен.

На церемонията присъстваха пълномощен министър Михаил Барилович и полк. Василий Сазановичвоенен, военновъздушен и военноморски аташе на Руската федерация в България, както и Павел Журавльов, ръководител на представителството на „Россотрудничество“ в България.

Михаил Барилович отбеляза в изказването си, че именно в такива велики синове на двете страни трябва да търсим източник на вдъхновение в днешното сложно време, когато недоброжелатели, често с доста съмнителни методи, се опитват да внесат раздор между руснаци и българи. Павел Журавльов благодари на НД „Русофили“ за активната работа по увековечаване паметта на героите от Руско-турската освободителна война и за съхраняването на историческата памет за славното общо минало на Русия и България.

Това е втора плоча на ген. Столетов, която движение „Русофили“ поставя на едноименния булевард в столицата. Първата се намира на фасадата на частен дом на пресечката с ул. „Тургенев“ и бе открита на 28 август т.г., преди столична община да финализира процедурата по своята наредба за паметниците и паметните знаци.

Историческа справка

Николай Г. Столетов е роден на 13 ноември 1831 г. В навечерието на обявяването на войната с Турция, той е назначен за командир на българското опълчение в гр. Кишинев, сформирано с участието и благодарение на големия патриот – българинът Иван С. Иванов.

Ген. Столетов участва в боевете при Стара Загора, а като командир на Шипченския отряд, включващ Българското опълчение, води боевете на връх Шипка (Шипченската епопея) през август 1877г., довели до разбиването на армията на Сюлейман паша. 

В България ген. Столетов е обявен за почетен гражданин на гр. Габрово. В негова чест е наименуван връх в Стара планина и две села – в Пловдивска и Старозагорска област, носят неговото име.

Ген. Столетов умира на 10 юли 1912 г. в Царско село.

Погребан е в родния град Владимир.