Пловдивски абитуриенти празнуваха с петербургските випускници

Пловдивски абитуриенти празнуваха с петербургските випускници

Публикувано от:

За първи път трима от най-добрите пловдивски абитуриенти на випуск 2017 бяха на официална визита в Санкт Петербург по покана към областния управител на област Пловдив по повод празника на петербургските випускници „Алени платна“. Празникът е обявен за победител на фестивала EuBea2016 в номинацията Best events за най-доброто градско събитие в Европа.

Светлана Нанкова от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив, Александър Каргалиев от ЕГ „Пловдив“ и Валентина Ликова от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив, бяха достойният избор на ръководствата на училищата си за участие в международното събитие от 22 до 25 юни, което е популярно в цял свят и се провежда в най-дългата бяла нощ в северната столица на Русия.

Първата българска делегация като участник в най-големия форум за млади хора в Санкт Петербург се срещна с представители на Комитета по образование и Комитета по печат и взаимодействие със средствата за масова комуникация към Правителството на Санкт Петербург. По време на официалната среща в Смолни пловдивските зрелостници представиха училищата си и собствените си постижения, след което домакините одобриха предложената възможност от българските гости за осъществяването на руско-български училищни партньорства за по-тесен образователен обмен.

С Комитета по печат представителят на Областна администрация-Пловдив обсъди и постигнатата договореност между вицегубернатора на Санкт Петербург – г-н Сергей Мовчан и областния управител на област Пловдив – г-н Здравко Димитров, за откриване на руски книжен щанд в мрежата на издателство „Хермес“. В седалището на Правителството на Санкт Петербург – Смолни, пловдивската делегация имаше възможността да се запознае с историята на сградата, в която е обявена Октомврийската революция през 1917 година, както и да посети кабинета на Ленин с експонати от негови лични вещи.

Програмата на пловдивските зрелостници беше културно наситена – посещения в Ермитажа; в Музейния комплекс „Вселена от вода“; в Кунст камерата, така наречения музей на антропологията, в който се намира един от най-големите глобуси в света; в съборния храм „Спас на крови“ и Исакиевския събор; в Държавния руски музей на изкуствата, както и в музейния резерват „Царское село“ с Екатерининския парк и дворец, известен с Кехлибарената стая.

Кулминацията на официалното посещение беше участието на пловдивските випускници в празника „Алени платна“, възникнал по името и съдържанието на повестта „Алени платна“ от Александър Грин, който се провежда за 13-и път в Санкт Петербург. След официалното приветствие на губернатора на Санкт Петербург – Георгий Полтавченко, започна специално подготвената богата двучасова концертна програма от танцьори, акробати и известни руски групи, като нашите абитуриенти заедно празнуваха на Дворцовия площад сред 100 000 руски випускници. Точно в 00,40 часа, в най-тъмната част на най-дългата бяла нощ, всички се отправиха към бреговете на Нева, за да посрещнат кораба с алени платна, който символизира надеждата, младостта и мечтите. Плаващата бригантина в червени багри се посрещна от хилядите млади хора след пищен пиротехнически спектакъл.

Пловдивските абитуриенти дадоха и интервю за Федералния 5-ти канал на Санкт Петербург по време на живото излъчване на празника „Алени платна“ по телевизията.

Източник: trafficnews.bg/plovdiv