Плевнелиев ще бъде удостоен с приза „Личност на годината – 2015“ на Украйна

Плевнелиев ще бъде удостоен с приза „Личност на годината – 2015“ на Украйна

Публикувано от:

На тържествена церемония на 26 март в Киев държавният глава Росен Плевнелиев ще бъде удостоен с наградата „Личност на годината – 2015“ за обществената му и политическа дейност в европейски и международен план и за приноса му за укрепване на отношенията на Украйна с международната общност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският президент ще бъде отличен с наградата и за приноса си за утвърждаване на единството на украинската нация, за последователните си позиции в защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и за отстояването на европейските ценности. Престижното отличие ще бъде връчено на президента Росен Плевнелиев от първия президент на Украйна Леонид Кравчук.

През настоящата година ще бъде отбелязана 20-годишнината на програмата „Личност на годината“ в Украйна. Наградата се връчва на личности с призната от европейската и световната общност професионална и обществена дейност, с принос в различни сфери на обществено-политическия и икономическия живот. Сред носителите на наградата „Личност на годината“ са папа Йоан Павел II, президентът на Латвия Далия Грибаускайте, президентът на Полша Александър Квашневски (1995-2005 г.), президентът на Литва Валдас Адамкус (1998-2003 г.), Върховният представител за Общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС Хавиер Солана (1999-2009).

По време на работното си посещение българският държавен глава ще проведе среща със своя колега президента на Украйна Петро Порошенко.