Плевнелиев: Русия готви нов Берлински конгрес за Украйна

Проблемите през на 21 век са различни от тези на 19 век, но има и непреходни правила – личната свобода, разделението на властите, спазването на законите. За съжаление, днес има една голяма ядрена държава, която ни връща в мащабите на политическото мислене от 19 век.

Това заяви пред студенти и преподаватели от Юридическия факултет държавният глава Росен Плевнелиев, който откри научна конференция на тема „135 години демократична конституционна традиция в България“, предаде репортер на БГНЕС.

В своето обръщение Плевнелиев наблегна сериозно на украинската криза и отправи тежки критики към Руската федерация. Президентът направи паралел с Берлинския конгрес и попита: „Нима днес не се готви нов Берлински конгрес за Украйна“. „Кой ще реши съдбата на Украйна – народът чрез демократични избори за президент и референдум или велики ядрени сили, които ще си играят на влияние и периферии“, попита Плевнелиев.

Всички ние вярвахме, че държавните граници не могат да се променят толкова лесно в 21 век и е много страшно, когато една велика сила не спазва международното право, посочи още държавният глава.

135 години по-късно не бива да забравяме, че в основата на всяко едно решение на политиците трябва да бъде поставен интересът на гражданите, заяви той във връзка с празника на българския парламентаризъм. Росен Плевнелиев обяви, че би подкрепил всяка промяна в Конституцията, стига тя да е смислена и да се случи по волята на народа, а не на радикални сили. „Ще браним конституцията с всички сили, защото тя е огромно наше достижение. Можем да я подобрим, но след консенсус и със съгласието на европейските ни партньори“, посочи той.