Платформата „Армата“ – база за обновяване на руските бронетанкови сили

В края на април 2016 г., почти година след като на парада на Победата в Москва бе представен новият танк „Армата“, Министерството на отбраната обяви за сключването на договор с „Уралвагонзавод“ за доставката на 100 нови машини за армията. Серийното производство на танка трябва да започне през 2017 г. Но „Армата“ съвсем не е само танк.

Под името „Армата“ се крие универсална платформа, която позволява на конструкторите да създават принципно нови бронирани бойни машини.

Главната особеност на новата платформа е принципно новото решение къде да се намира екипажът на бойната машина. За разлика от предишните модели, той не се намира в купола, който обикновено е основната мишена на противотанковите средства, а в специална бронирана капсула, разположена във вътрешността на танка. Подобна схема на разпределение открива големи възможности за създаването на нови бойни машини на пехотата (БМП).

Развитието на техниката за поразяване на бронирана техника поставя създателите на БМП пред проблема да бъде направена машина, способна да действа в единен боен разчет с танковете. „Армата“ предлага възможен вариант на неговото решение.

Разработената на нейна база БМП Т-15 има редица характерни особености. Така например нейното шаси, аналогично на това, което се използва при производството на танковете, е разгърнато отзад напред. В резултат на това двигателят на машината се озовава в нейната предна част, а отзад се освобождава допълнително пространство, в което да се намират бойците.

БМП е въоръжена с дистанционно управляеми сменяеми бойни модули, които позволяват да се използват различни варианти на оръжейни системи, в това число и от ракетен тип. Очаква се в крайна сметка да се получи оригинален хибрид между танк и бронирана машина на пехотата, което до този момент няма аналог в руската армия.

Противотанковият „Терминатор“

Предвижда се платформата „Армата“ да бъде използвана и за решаването на още един традиционен проблем в сферата на тактическата употреба на бронетанковите сили. В условията на уличен бой възможностите на танковете рязко се снижават. Те стават изключително уязвими при употребата на преносими противотанкови средства от страна на противника.

Новата бронирана машина за поддръжка на танкове (БМПТ), която засега конструкторите условно са нарекли „Терминатор“, съчетава в себе си плюсовете на танка (усилена броня и защита на екипажа) с предимствата на БМП (висока мобилност).

При това „Терминаторът“ може да бъде оборудван с няколко типа оръжия, което е принципно важно в условията на сражение с малобройни мобилни групи на противника. Освен за традиционното оръдие, става дума за гранатомети, ракетни комплекси и картечници. Освен това към БМПТ на базата на „Армата“, също както и при нейния пехотен вариант, може да бъде зачислен собствен безпилотен самолет, като по този начин се превръща в напълно самостоятелна бойна единица.

Новият тип ракетен комплекс

Най-накрая, последната иновация на базата на „Армата“ е новият ракетен комплекс. За неговото създаване се обединиха две от най-големите предприятия в руския ВПК – Уралвагонзавод и тулското „Конструкторско бюро по приборостроене“.

Основната характеристика на новия ракетен комплекс е неговата универсалност. Планира се върху платформа „Армата“ да бъде монтирано бойно съоръжение, което ще бъде едновременно тактически ракетен комплекс, въоръжен с крилати ракети от типа „земя-земя“, противотанков комплекс, система за залпов огън и средство за ПВО.

Негова потенциална мишена са целият спектър от съвременна бронирана техника, укрепителните съоръжения на противника, неговата жива сила, самолетите и корабите, които могат да бъдат поразявани на разстояние до 150 км.

Бойният комплект на новия комплекс се състои от 20 ракети от различен тип, което му позволява да съчетава в себе си предимствата на самоходна артилерийска установка, ракетна система и противотанкова батарея.

Източник: „Руски дневник“