Писмо на Наливайченко до Порошенко изтече в интернет

В интернет изтече писмото на ръководителя на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко до президента Петро Порошенко, предаде RT.

В писмото Наливайченко споменава за масово дезертиране в украинската армия. Мащабите на дезертьорството в армията поставят под въпрос продължаването на така наречената Антитерористична операция в югоизточна Украйна.

„В период от 14 до 19 юли 2014 г., се отбелязва катастрофален ръст на дезертьори в подразделенията на Въоръжените Сили и Националната гвардия на Украйна – (на 3473 човека, 47%) в сравнение с аналогични показатели от миналата седмица (1847 човека, 25%). Освен това, през този период се увеличило и количеството на безследно изчезнали (тази седмица 1344 души, 47%; миналата седмица – 344 човека, 10%)“, се казва в документа.

Според Наливайченко, причината за масовото дезертьорство е активизацията на силите за самоотбрана на ЛНР и ДНР, а също голямото количество на загиналите в редиците на украинската армия. Ако негативната динамика на развитието на събитията в армията се запази, то буквално след няколко дни 2/3 от подразделенията на украинската армия просто ще изчезнат. По този повод, Наливайченко предлага на президента, войските да бъдат изтеглени в безопасни зони, за да може след прегрупирането им, да бъде подготвено ново настъпление. В писмото се вижда нареждане от Порошенко, спецоперацията да бъде продължена.