Пиер Карден: «Към Русия изпитвам изключителнo топли чувства»

В Париж на легендарния Пиер Карден е връчен руският орден „Дружба“. Дизайнерът е удостоен с високата награда за принос в укрепването на отношенията между Франция и Русия и развитието на научно-културните връзки между двете страни.

«Аз съм много развълнуван от това, че ме награждава Русия , към която изпитвам изключително топли чувства., заявил Пиер Карден. – За първи път бях в Съветския Съюз през 1963 година в разгара на „студената война“. И въпреки, че това бяха не прости времена, аз съм „капиталист“, веднага се влюбих в страната, която ми служеше като източник на вдъхновение. От тогава създадох в СССР свои предприятия, запознавах руснаците с модата, пръв в историята организирах на Червения площад в Москва дефиле с участие на 50 манекенки при 200 хилядна аудитория“.

Преди половин век Карден -“по зова на сърцето“ е взел ролята на посланик на руската култура във Франция. В неговия парижки театър „Еспас Карден“ са се представяли руски спектакли, поети, танцови ансамбли, устройвали са се изложби и кинофестивали. Той е проектирал костюми за героините на Мая Плисецкая. Пиер Карден е почетен член на Руската художествена академия…

cardin_Kult_22_03

Руски артисти са чести гости на ежегодния фестивал на Карден в замъка Лакост, който някога е принадлежал на маркиз дьо Сад. В средата на юли на дизайнера ще гостуват певци от Большой театър….

 

http://portal-kultura.ru/articles/world/48590-per-karden-pitayu-k-rossii-isklyuchitelno-teplye-chuvstva/