Пет полка на РВСН ще получат 20 междуконтинентални балистични ракети през 2016

Пет полка на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) на Русия ще получат през тази година 20 нови междуконтинентални балистични ракети „Ярс“, съобщиха от руското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

„През 2015 г. РВСН вече проведоха значителен комплекс от дейности, – се казва в съобщението. – На първо място, това е модернизацията на РК „Ярс“ с подвижно грунтово и стационарно базиране, притежаващ повишени възможности за преодоляване на съществуващите и перспективни системи за противоракетна отбрана. Второ, изпълнени са планираните дейности по създаването на нов РК със стационарно базиране с ракета от „тежък“ клас „Сармат“.

В съобщението се отбелязва, че през тази година още пет полка ще бъдат преоборудвани с комплекси „Ярс“. „Започва превъоръжаването на Иркутска и Йокшар-Олинска дивизия, ще продължи и в Новосибирска, Козелска и Нижне-Тагилска. В тези съединения ще постъпят двадесет междуконтинентални балистични ракети“, се казва в прес релийза на МО на РФ.

Делът на съвременните ракетни комплекси в Ракетните войски със стратегическо предназначение на РФ според резултатите през 2015 г. достига 50 %, съобщиха още от министерството, като до 2020 г. се планира този процент да достигне 100 %.