„Петър Първи се опитвал да даде Украйна на англичаните”

Отговорът на въпроса „Откъде се взе поколението украинци, мразещи Русия?”, който много от руските медии си задават, всъщност е съвсем прост. То израсна за 23 години след разпадането на СССР. Ето с какво точно е „заливано” това поколение през цялото това време, включително и в учебниците по история, по които преподават.

Брат ли е или не?

„Киевска Рус – древноруска държава, в която източнославянските племена се обединили в древноруска народност, превърнала се по-късно в основа за формирането на трите братски народности – руска, украинска и белоруска”. Така пише в Голямата съветска енциклопедия. Но недалновидните учени сами не са знаели, че години след това ще се намерят специалисти, които да ги поправят.

В украинския учебник по история в 7 клас, написан от Смолий В. А. и Степанков В. С. направо е казано ясно: никакви братски народи не са съществували.

„Киевската държава, право и култура са създадени от една народност – украинско-руската. Владимиро-Московската е създадена от друга, великоруската. Владимиро-Московската държава не е била нито наследник, нито приемник на Киевската, тя е създадена въз основа на свои корени и може да се съотнася към Киевската, така както например Римската империя към нейните провинции”.

Ако така започва учебникът, то никак не е трудно да се сетим какво ще има в него по-нататък…

„Руската държава” и казашкото величие

Ако вярваме на украинските учебници, то Украйна е имала два велики възхода: Княжеска Рус и казачеството.

За княжеска Рус всичко е добре известно: Рюрик, Олег, Владимир-Покръстител и така до самите монголи. За да не би някой, не дай Боже, да обърка тази империя с Русия, тя даже специално се пише с едно С – „Руска държава”(Россия на руски се пише с две букви С – бел.р). Изобщо думата „Рус” е анахронизъм, убеждават учениците авторите на учебника за 5 клас.

„Името Украйна се използва за първи път в историята в летопоси от 1187 г. за обозначаване на регионите на Киев, Переяслав и Чернигов. То произхожда от думата країна, което означава роден край, родна страна и земя. По-късно името Украйна се разпространило на цялата ни земя и е дало името на нашия народ, като е изместило от употреба предишното – Рус”.

Главната задача на голяма част от учебниците е да докаже, че Украйна е велика държава, на която обаче постоянно й пречат да развие своята мощ. Макар че, както е казано в историята на Украйна (за 8 клас), „Украйна винаги е била една от съставните европейски цивилизации”. Като пример тук се посочват постиженията на казачеството: те са нападали и турци, поляци, че и Москва са обсаждали. А ако някои си мисли, че това са били просто мъже на коне с мечове в ръце, то просто той е пълен невежа:

„Едно от преимуществата на казашката войска е било безупречното владеене на сапьорското изкуство. Казаците умеели бързо и качествено да строят устойчиви укрепления по време на битка. Полски и европейски инженери се възхищавали на техните укрепления”.

Главният враг – Московието

Важно е да отбележим, че през цялото време се говори за украинската държава в сегашните й граници, сякаш това е било винаги така. Ако става дума за Крим, то той е окупиран от татари. Лвов – нечестно превзет от поляците. На практика, всички учебници са написани наопаки. Ако, да кажем например, че американски учебник разказва как е населяван Дивият Запад, то украинският – как се е задушавала горката, обградена от врагове.

Даже в картите в учебниците е написано в обозначенията „Държави, поделили си украинските земи”. И най-главният сред враговете, разбира се, е Русия.

„От средата на 14 в. позицията на Московското княжество започва да се укрепва. Те посягали и на чужди територии, обаче местното население оказвало ожесточена съпротива”.

Който и цар да вземем, оказва се, че той е живял и властвал само заради едно – да превземе и унищожи украинската държавност. Да вземем например, Петър Първи.

Ето какво пише в учебника по история за 8 клас, чийто автор е А.К. Струкевич.

„В архива на френското външно министерство е намерена перспектива на Петър Първи за 1703 г., в която е планирано да се изчака смъртта на Иван Мазепа или той да се умъртви, да се ликвидира казашкото съсловие и всички несъгласни да си унищожат или изселят от Украйна, а освободените земи да се населят от руснаци или немци. Съхранени са източници, свидетелстващи за съществуването на планове за предаване на украински земи на княз Меншиков и на английския херцог Малборо”.

Е, как после украинският ученик да се отнася добре към страна, чийто цар е искал да даде земите на родината му на английски херцог?! А как, кажете, може да остане верен на такъв цар прогресивният хетман Мазепа?

„Придвижването на шведската армия на страната на Украйна е предизвикало хетмана да се обърне към руския цар за помощ за отделянето на 10-хилядна редовна войска за настъпление. Отговорът на царя потвърждава пълното му равнодушие към проблемите на украинските съюзници: ”Не само 10 000, но и 10 човека не мога да дам”. Така той се отблагодарил за жертвите, принесени от украинците по време на Северната война. Отказът на Петър Първи да изпълни дълга си на защитник на Украйна, освободило Мазепа от отговорност пред Московската държава. Пред лицето на могъщия враг, способен да разгроми Украйна, какво решение трябваше да вземе Мазепа? Той решил да се обедини с шведите във войната срещу Московието”.

Петър Първи, ако трябва да вярваме на учебника, отговорил с „геноцид и масово клане”. И той не е единственият. Можете да бъдете сигурни, че в украинските учебници всички руски царе и управляващи не са представени по-достоверно.

Най общо казано, за тези 20 години е направено твърде много, за да може руснаци и украинци да престанат да бъдат братя.

Глобус Украйна

Източник: „КП“