Песков: Форматът на „двадесетката“ е по ефективен от този на Г-7 и Г-8

В днешните реалии такива ограничени формати като Г-7 и Г-8 губят своята ефективност като площадка за обсъждането на международните проблеми, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Риториката, в действителност, от наша гледна точка, е лишена от конструктивизъм. Ние нееднократно сме говорили за това, че в днешните глобални реалии такива ограничени формати като „осморката“-„седмицата“, те разбира се, така да се каже, постепенно изгубват своята ефективност от гледна точка на обсъждането на световните проблеми и актуалните предизвикателства. Много по-ефективна дискусия се провежда в другите формати, на които ние в момента акцентираме и върху които акцентираме вниманието и работата си“, каза Песков, като отбеляза, че към тези формати се отнасят „двадесетката“ и други регионални формати.

„Русия председателства в БРИКС, Русия председателства в ШОС, ние активно се подготвяме заедно с нашите партньори. В момента се реализира изключително богата програма от председателство и ние активно се подготвяме да срещите на върха на тези две организации в Уфа“, подчерта Песков, като допълни, че РФ участва активно и в други многостранни формати.

„Що се отнася до такова непримиримо отношение към нашия президент – това не е новина. Ние само изразяваме съжаление във връзка с това, че така бързо се възроди риториката, така да се каже, от 70-те години на миналия век. Можем само да изразим съжалението си“, каза Песков пред журналисти.

„Що се отнася до темата за санкциите, то ние нееднократно вече сме изразявали позицията си: това не е въпрос от нашия дневен ред, за нас най-важното да допринесем за реализирането на Минските споразумения“, отбеляза прессекретарят на руския президент.

Той подчерта, че руската страна използва цялото си възможно влияние върху страните в конфликта.

Киев системно не изпълнява положенията от Минския план, а това води до влошаване на ситуацията в Донбас, заяви Песков.

„Ние както и преди дълбоко съжаляваме, дълбоко сме обезпокоени във връзка с това, че от страна на Киев не се изпълняват положенията от Минските споразумения. Още повече, постоянно звучат изявления, които са в пряко противоречие с плановете, под които стоят известните подписи“, каза още Песков.