Песков: Темата за „Мистрал“ в отношенията между Русия и Франция е изчерпана

Темата за корабите „Мистрал“ в отношенията между Русия и Франция е изчерпана, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Франсоа Оланд приеха решение за прекратяване на действието на договора за строителството и доставката на двата кораба тип „Мистрал“. Франция вече е прехвърлила средствата по договора и след връщането на руското оборудване, монтирано на „Мистрал“, ще може да се разпорежда с хеликоптероносачите.

„В Москва считаме така наречения проблем „Мистрал“, по такъв начин изцяло разрешен, съответно, тази тема е изчерпана“, каза Песков пред журналисти.

Коментирайки проведените снощи преговори по телефона между лидерите на Русия и Франция, той отбеляза, че „и президентът Путин, и президентът Оланд дадоха висока оценка на приятелската и конструктивна атмосфера на експертните преговори, в резултата на които бе постигнато търсеното споразумение“.

Както изясни руското издание „Коммерсант“, Франция е превела на Москва над 1,1 млрд. евро за разтрогването на договора за доставката на двата кораба „Мистрал“. Източници на изданието в сферата на военнотехническото сътрудничество разказаха, че руските власти са се опасявали от запорирането на тези средства в рамките на разбирателството, свързано с компенсациите на бившите акционери на ЮКОС. Събеседниците на „Коммерсант“ отбелязват, че във връзка с това преводът се е осъществил „в обстановка на строга секретност“.

Париж ще получи правото да се разпорежда с хеликоптероносачите не по-рано от септември. Дотогава група от руски специалисти ще бъде изпратена в корабостроителницата STX в Сен Назер, където ще извърши демонтиране на системите за управление и връзка. След това Франция ще получи сертификатите за краен потребител, които в момента се намират в отдела по осигуряване на държавната поръчка за отбрана в министерството на отбраната на РФ. След това властите на страната могат да се заемат с реекспорт на корабите.

Русия и Франция сключиха договор за доставката на Русия на двата хеликоптероносача „Мистрал“ „Владивосток“ и „Севастопол“ през 2011г. Париж обаче, забави сроковете за доставка заради кризата в Украйна.

В Русия спорове относно целесъобразността от закупуването на корабите „Мистрал“ избухнаха веднага след сключването на сделката. Сега този въпрос се разреши с взаимното удовлетворяване на двете страни.