Песков: В случай, че не изплати дълга си от 3 млрд. долара към Русия, Украйна я очаква дефолт

Русия няма каквито и да било други предложения към Украйна, освен оповестените, за преструктурирането на дълга от 3 млрд. долара, и в случай, че той не бъде погасен, ще настъпи дефолт, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде РИА Новости.

„Русия предложи вариант за преструктуриране. (Президентът на РФ Владимир) Путин заяви тази инициатива в Анталия. С тази инициатива, за съжаление, нашите колеги не се съгласиха. Руската федерация няма каквито и да било други предложения“, заяви той пред журналисти.

По думите на Песков, „съответно, според всички норми на финансовите и международните отношения, тъй като това е суверенен дълг, ще настъпи дефолт (на Украйна)“.

По-рано Русия изрази готовност да преструктурира украинския дълг от 3 млрд. долара, като разреши погасяването да се извършва разсрочено – по 1 млрд. годишно за периода 2016-2018 г. при условие, че бъдат предоставени гаранции за него от американските власти, ЕС или един от международните финансови институции. Тази година Украйна предлага да изплати само лихвите. Впрочем, според украинския финансов министър Наталия Яреско, „това противоречи на правилата за оказване на помощ от страна на МВФ“.