Песков: Русия ще направи всичко възможно за установяването на причините за катастрофата на „Боинг“-а

Русия е против използването на трибунала по разследването на катастрофата на малайзийския Boeing, претърпял катастрофа в Украйна през 2014 г., като политически съд. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Русия упорито следи за това, разследването наистина да бъде реално, свободно от каквото и да било политизиране, – подчерта представителят на Кремъл. – Както и за това, да не се използва това разследване като повод за политически съд, а за това да се идентифицират тези, които са виновни за смъртта на хората“.

Песков припомни, че „Русия, както нееднократно е казвал и руският президент, и други наши високопоставени представители, винаги последователно е настоявала за провеждането на истинско разследване на тази авиокатастрофа за изясняване на това, кой е виновен за нея“.

„Най-важното е да се установят виновните, а това може да стане само с безпристрастното обективно разследване, на което не бива да пречи нито политизиране, нито политически шум, нищо, – подчерта прессекретарят на руския лидер. – В Москва ще правим всичко възможно и в бъдеще, за да бъде разкрита истината“.

Песков изрази съжаление във връзка с това, че „ние далеч невинаги получаваме отговор на нашите въпроси във връзка с обстоятелствата около тази трагедия“. „Русия нееднократно е адресирала въпросите си към следователите и е изказвала съжаление по повод на това, че няма възможност да участва, да сътрудничи с тези, които провеждат следствието“, каза още Песков, като подчерта, че „това трябва да бъде предметно, конкретно разследване“.

Разследването на катастрофата, според него, трябва да отчита цялата пълнота на информацията. Но Кремъл има въпроси по този повод. „Разследването, което се провежда, трябва да се финализира, и при това то трябва да отчита цялата пълнота на информацията, – каза Песков. – Тук, както знаем, за съжаление, има неща, които ни учудват“. Според него, „разследването трябва да бъде проведено докрай“, като то трябва да се води „безпристрастно и обективно“.

Коментирайки ветото, което Русия наложи на създаването на трибунала по катастрофата, Песков поясни, че работата не е в самия трибунал, а в това, че „виновните трябва да бъдат открити“. „Това може да стане само в резултат на безпристрастното разследване“, подчерта представителят на Кремъл. При това той отказа да отговори на въпроса, смятат ли в Русия международния трибунал за достатъчно обективен, и трябва ли да има друг съдебен процес по резултатите от разследването. „Това е въпрос към юристите“, каза Песков.

error: Съдържанието ни е авторско!