Песков: Русия не въвежда ембарго срещу турски стоки

Русия не е въвела ембарго върху стоките от Турция, възможност за въвеждане на такова в Кремъл засега не се обсъжда, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Не е въведено никакво ембарго, просто приемаме допълнителни мерки за контрол заради повишения риск от различни екстремистки проявления. Това е напълно естествено предвид непредсказуемите действия на Турция“, заяви той.

Отговаряйки на въпрос, дали се обсъжда в Кремъл въвеждане на ембарго по отношение на стоките от Турция, Песков заяви: „Не мога да отговоря на този въпрос. Не знам това да е било обсъждано“.

Песков обаче подчерта, че засилването на контрола върху селскостопанската продукция от Турция е свързано с риска от терористична заплаха. „Това е свързано с доста широк спектър от различни фактори. Ролята на терористичната заплаха, със сигурност, не бива да бъде изключена“, каза той.

Прессекретарят на руския държавен глава поясни, че Русия очаква реалистични обяснения от Турция във връзка с нападението срещу Су-24, но да бъдат поправени щетите, нанесени върху отношенията между Москва и Анкара, ще бъде трудно.

„Безспорно е много трудно, много тежко да се поправят такива доста съкрушителни щети, каквито бяха нанесени на двустранните отношения (между Русия и Турция)“, каза той. „Това е прекалено сериозен инцидент с много сериозни неминуеми последици“, добави Песков.

Русия „много държеше на двустранните отношения помежду ни, на нашите истински партньорски, взаимноизгодни, много перспективни отношения“, отбеляза говорителят на Кремъл.

Обективните оценки на инцидента с руския Су-24 сочат, че „престъпната атака“ срещу бомбардировача е била извършена в небето на Сирия, заяви още Песков.