Песков: Русия е гарант, но не изпълнител в урегулирането на конфликта в Украйна

В най-скоро време трябва да бъде съгласувана датата за следващия телефонен разговор между Владимир Путин, Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Петро Порошенко, съобщи 1tv.ru, позовавайки се на говорителя на руския президент Дмитрий Песков.

По думите му, разговорът между лидерите на „нормандската четворка“ ще се състои веднага, след като започне реална имплементация, тоест изпълняване на договорените в Минск мерки.

„Засега е трудно да се посочи конкретна дата, но разговорът ще се състои в близките няколко дни“, поясни Песков.

Той съобщи, че руският президент Владимир Путин е дал поръчение, както е обещал по-рано, за участие на руски военни експерти в анализа за случващото се в Дебалцево. Припомняме, опълчението твърди, че държи в обкръжение украински силови структури до Дебалцево, но Киев отрича тази информация.

Освен това, говорителят на руския президент разкри някои подробности от 16-часовите преговори в Минск. Темата за санкции срещу Москва не е обсъждана. Както отбеляза Песков, това е „въпросът за онези, които играят с това очевидно остро оръжие“.

Също така, Песков напомни за статута на Русия в урегулирането на украинската криза.

„Русия е държава, която бе призована от страните на конфликта. Тя е държавата, която призова враждуващите страни да подпишат споразумение за изпълняване на редица мерки от минските договорености. Но Русия не е страната, която да изпълнява тези мерки. Тя е страна, която участва като гарант с призив за мир, но безусловно не е страна, която трябва да предприема някакви мерки за това. Ние не можем да направим това физически, защото Русия не е участник в този конфликт“, поясни Песков.

По-рано канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че ЕС не изключва варианта за налагане на нови санкции по отношение на Руската Федерация, в случай, че реализирането на минските договорености бъде неуспешно.

„Русия се обяви за спешно примирие в Донбас, но по молба на опълченците е решено то да бъде обявено на 15 февруари“, съобщи Песков.

„Такова беше искането на опълченците“, тъй като „постигането на ефективно прекратяване на огъня едновременно от двете страни е много сложно“, добави той.

Дмитрий Песков подчерта, че Москва се надява всички точки от документа за урегулиране на ситуацията в Източна Украйна от „норманските“ преговори, ще бъдат реализирани.

„Всичко, което е записано в плана, подлежи на изпълняване“, каза Песков.