Песков: Путин се надява на скорошен компромис по иранския ядрен въпрос

Песков: Путин се надява на скорошен компромис по иранския ядрен въпрос

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин се надява на скорошното постигане на компромис по иранския ядрен проблем, заяви пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков след преговорите на Путин с иранския му колега Хасан Рухани.

„Путин отбеляза позитивната динамика на развитие на преговорите по иранската ядрена програма и изрази надежда, че в близко бъдеще ще бъде намерено нужното решение“, каза Песков.

„От иранска страна бе подчертано, че всеобхватното разрешаване на ИЯП ще открие нови хоризонти за руско-иранското сътрудничество в контекста на взаимодействието в региона на двете страни, преди всичко в областта на борбата срещу тероризма“, съобщи Песков.

Руският президент счита за необходимо координирането на действията на РФ и Иран в борбата със забранената в Русия терористична групировка „Ислямска държава“ (ИД). Лидерите на страните обмениха мнения относно борбата с ИД. В частност, Путин отбеляза необходимостта от възможна координация на действията на двете държави за сдържане и противопоставяне на ИД“, каза още представителят на Кремъл.

Путин и Рухани също така са обсъдили разширяването на сътрудничеството между страните в областта на ядрената енергетика. Руският лидер е изразил удовлетворението си от равнището на взаимодействие в тази област. „Той говори за потенциала за разширяване на сътрудничеството в тази сфера“, каза Песков пред журналисти.

Освен това, Путин и Рухани са обсъдили и продължението на програмата за взаимни посещения на военни кораби.

По думите на Песков, лидерите на двете страни са засегнали и темата за военно-техническото сътрудничество. „И по-точно, взаимните посещения на военни кораби, които в момента се провеждат интензивно и това ще продължи и в бъдеще“, заяви Песков.

Той не отговори на въпроса, дали на срещата са били обсъждани доставките в Иран на комплексите С-300. Вместо отговор, Песков отново напомни, че е било обсъдено военно-техническото сътрудничество.